click!
BLOG AQMAL
Hello, it's my blog!



BlogEntries
» Thursday, July 30, 2009 / -10:42 PM
Survey!



Siang tadi , kitorang adew practical . Kitorang bwat Engineering Survey , adew 6 groups and mine group 6 and kitorang bwat theodolite survey . Haha huru-hara dohh. Luckly adew dua pensyarah yang conduct kitorang , law tak ta twu lawh ape nasibnyew. Member aku cakap macam mana nak jadi engineer niw , bahaha betul owh , na survey pon tonggang-langgang . Walhal kat skewl dulu adew belajar tp da lupe . Alat sumew dh canggih , digital aja so tinggal terkedek-kedek pegang staff dan rekod bacaan jew laa.




Kitorang konpius nak tembak kat PA PB & PH , ngeng . Pastu sorang pensyarah datang na jd penyelamat la kunun tp still berselirat . Pastu lagi sorang pensyarah datang , nak cube selesaikan masalah durjana tersebut. Dah bertekak plakk! hahaha tp tade laa bergaduh sampai pukul-pukul sumew tp diorang ta sependapat . Seronok tengok pensyarah-pensyarah tuw bergaduh disebabkan kitorang hahahaha! kejam.

» / -10:33 PM
Lagi lagi BEP!

I GOTTA FEELING!
I gotta feeling...
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night

I gotta feeling...
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night

I gotta feeling... (Woohoo)
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night

I gotta feeling... (Woohoo)
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night

Tonight's the night
Let's live it up
I got my money
Let's spend it up
Go out and smash it
Like Oh My God
Jump off that sofa
Let's get get OFF

I know that we'll have a ball
If we get down
And go out
And just lose it all
I feel stressed out
I wanna let it go
Lets go way out spaced out
And loosing all control

Fill up my cup
Mazel tov
Look at her dancing
Just take it... OFF
Lets paint the town
We'll shut it down
Let's burn the roof
And then we'll do it again

Lets do it (x4)
And do it (2x)
Let's live it up
And do it (3x)
Do it, do it
Lets do it(3x)

Cause I gotta feeling... (WoooHooo)
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night

I gotta feeling... (WoooHooo)
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night

I gotta feeling
Tonight's the night (HEY! )
Let's live it up (lets live it up)
I got my money (I'm paid)
Lets spend it up (Lets spend it up)
Go out and smash it (Smash it)
Like Oh My God (Like Oh My God)
Jump off that sofa (Come On! )
Lets get get OFF

Fill up my cup (Drank)
Mazel tov (Lehayim*)
Look at her dancing (Move it Move it)
Just take it... OFF
Lets paint the town (Paint the town)
We'll shut it down (Shut it down)
Lets burn the roof (Woooooo)
And then we'll do it again

Lets do it (x4)
And do it (2x)
Let's live it up
And do it (3x)
Do it, do it
Lets do it(3x)
Do it, do it, do it, do it

Here we come
Here we go
We gotta rock
Easy come
Easy go
Now we on top
Feel the shot
Body rock
Rock it don't stop
Round and round
Up and down
Around the clock

Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday
Friday, Saturday
Saturday to Sunday

Get, get, get, get, get with us
You know what we say (say)
Party everyday (x2)

And I'm feeling (WooHooo)
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night

I gotta feeling (WooHooo)
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night

Woohoo

» / -6:39 PM
Keluar Kampus



Hello! Lambat plakk na post pasal mendalah niw! huhu . Last week aku ngan member aku keluar untuk first time. Tp ta ramai dekat saploh orang jew. Lagi satu , aku drive wehh! haha gempak dohh . Budak laki naik motor , budak pompuan naik kereta dengan aku. Korang paham-paham laa naik kereta dengan pompuan camner ean , kecoh gilew . Tp sumpah best , aku drive macam orang gila! haha Shah Alam kan banyak area berbukit , nak panjat tu bapak slow tp law turun tu hambik kau! Memang laju nak mampos , pastu time selekoh aku memang tade nak brek2 , redah aje! so si pompuan-pompuan kat belakang sumew menjerit bajet naik roller coster hahaha.


Pastu law aku na tukar lane atau kat bulatan memang tade nak bagi signal , redah aje! hahaha member aku sumew dh terjerit-jerit seram . Diorang sampai merayu-rayu supaye aku pasang signal! haha kejam . Tapi seyes best owhh , pastu joget-joget dalam kereta haha . Diorang cakap kitorang dah macam Dunia Baru ataupun Kami , nak pagi mane-mane drive sendiri . Huhu freedom tuw! Barulah name nyew remaje kan? haha



Memule pegi Stadium Melawati , adew event hape tah ta berape na best pon. Pastu kitorang picnic kat parking lot bawah pokok . Dah siap beli makanan dengan air berbotol-botol, siap adew permainan puzzle lagi! huhuhu. Sebelum tuw kitorang jumpe satu booth makanan yang name diew agak aneh. Iaitu Sukamari! bahahah bapak lawak , kitorang siap amek gambar plakk depan booth tuw, tauke diew dh bengang jew. Ahaha Sukamari , Aneka Sup . huhu.


Tyme picnic memang best gilew, jumpe pokok berpenunggu lawh, semut api atas rumput lawh, bontot penyek atas batu lawh, main puzzle lawh . Hahaha gelak memang ta hinggat , i miss that moment lor. Pastu bajet na balik tp awal lagi. Kitorang merayau kat Tasik Shah Alam. Siap sempat usha rumah sewa untuk sem depan plakk haha . Gile ta malu dh tua bangka main dekat padang permainan , nasib tyme tu tade orang . hahaha. Pastu g surau solat dulu. Pastu pompuan kecoh adew mentadak mentadu mengawan dekat dinding .


Pastu pegi Pesta Buku Selangor , ta twu laa nmpe kitorang skema sangat na pegi pesta tuw . Later dah penat bincang-bincang plan di masa akan datang. Draft banyak nak plan macam-macam tp law dh plan baik punya last-last mesti ta jadi , benci betul. Agak-agak dah senja kitorang pon beransur pulang. Semua dah lemah-longlai macam pelarian Afghanistan dah. Sekian saja untuk hari khamis tersebut.





» Monday, July 27, 2009 / -12:16 PM
Hargai Anda Yang Dihargai


Saje-saje nak post bende niw. Saya ingin mengingatkan anda semua dan diri saya sendiri supaya berhati-hati di jalanraya. Saban hari ada sahaja terpampang di dada akhbar atau kaca televisyen berlaku kemalangan ngeri di sana-sini. Statistik menunjukkan tidak kurang 3 orang kot akan mati di atas jalanraya setiap hari. Bayangkan sekiranya angka korban makin meningkat sehingga jalanraya bagaikan tanah perkuburan yang dahagakan darah dan nyawa manusia! huhuhu.

Minggu lepas dalam lima hari saya ulang-alik naik kereta ataupun motor, sebanyak 2 kemalangan telah saya saksikan . Paling kasihan , kemalangan yang membabitkan motosikal dimana berkecai badannya diatas jalanraya. Kisah sebenar disebalik kemalangan motosikal itu adalah begini. Di petang yang tak berapa nyaman, kenderaan berpusu-pusu melimpahi jalanraya dihadapan pintu masuk kampus aku.

Sebijik Mercs berhenti di lampu isyarat . Kemudian datang sebuah motosikal , dan dipecahkannya tingkap sisi kiri Mercs terbabit. Mereka rupanya peragut! Mereka melarikan beg tangan wanita yang memandu Mercs terbabit yang diletakkan di atas kerusi penumpang disebelah tempat duduk pemandu. Perempuan itu mengejar motosikal terbabit sehingga dia merempuh peragut-peragut terbabit dan motosikal mereka terpelosok dibawah tayar Mers terbabit.

Manakala 2 orang peragut itu melayang dan bertembung dengan teksi dari arah bertentangan. Paling menyanyat hati , kedua-dua peragut itu adalah adik-beradik. Si adik mati di tempat kejadian manakala si abang dikejarkan ke hospital. Sungguh dahsyat , baru sahaja melakukan dosa tetapi Allah membalas time tu jugak , adik-beradik pula itu . Kasihan kepada kedua ibu-bapa adik-beradik peragut itu.

Tadi pun , seorang member aku ta datang class. Member aku cakap diew accident time otw na balik hostel semalam. Diew accident ta twu laa teruk macam mana tapi dapat MC seminggu. Jadi bersama-sama lah kita berhati-hati di jalanraya. Pandu , Tunggang dan Jalanlah dengan selamat. Moga kita sentiasa dilindungi Allah swt. Amin.

Anda
hargai
Diri anda
hargai
Nyawa anda
hargai
Akal anda
hargai
Agama anda
hargai
Diri anda




[ Comment at The Comment Chamber ]


» Sunday, July 26, 2009 / -10:20 PM
Hujung Minggu kot


Assalam , weekend niw aku sleep over rumah nenek aku kat gombak. Dohh dah lmew aku ta jumpe nenek & atuk aku . Almost one year owh! haha. Ingin aku tegaskan disini bahawa aku bukan cucu derhaka okey . Hari Sabtu pergi kedai mak aku , lepak sane sampai petang . Owh yea , fyi tyme aku na beli lunch untuk my family & i adew orang buat shooting filem depan kedai mak aku. Bahaha , yeah actors aku ta kenal sgt maybe cerita yang cikai-cikai kot . Siap kerusi director dan beberapa kamera laa . Aku at first ta perasan until aku keluar pintu kedai tetibe ramai orang then semua pandang aku.

Bapak malu , kenape ramai orang then semua pandang aku. Bilew aku toleh belakang rupenyew adew kamera and diorang buat shooting scene kat situ . Bahahah interprem pulok aku!! Lagi satu kan aku pegi Giant , adew roadshow Jangan Lupa Lirik , tapi kasihan sambutan agak hambar . Aku malas na join kan, nanti terus menang orang kate aku berlagak plakk hahaha.


Time malam , aku berjaya menghasut macik aku untuk bawak kitorang keluar. Kitorang pegi The Curve . At first na tengok movie tapi sampai sane dah pukul 9 then showing terdekat semua dah sold out , tinggal yang midnight. Niat terpaksa dibatalkan huhu. Tapi mood aku kembali melonjak , aku beli baju baru! Kemaje GUESS kotak-kotak haha. Lepas tuw usha-usha phone baru , ta sabar na tukar phone niw! haha ta twu laa bilew na tukar . Kene hantar permohonan rasmi kepada bank aku dulu . hahaha.

After that , pegi makan-makan. Sizzling chicken , one of my fav tuu. Makan sambil gelak-gelak tengok citer Mr Bean dalam cafe tersebut. After that balik rumah nenek aku. Balik-balik dah prepare bentang tilam semua dekat hall rumah nenek aku. Tinggal nak landing jew. Lepas aku tukar baju dan sembahyang macik aku pasang citer hantu. Terbaikk wok, mak aku pon takut na tengok. Tapi tak best laa citer diew , agak slow dan sad ending . Tajuk diew dah lupe. hehe.

Hari berikutnyew iaitu Ahad kitorang pegi Sogo . Aku jarang pegi Sogo , alaa korang twu laa Sogo tu camne, dengan orang packed macam sardin. Beli lagi baju sepasang , bahaha , time kat fitting adew orang buat lawak & nmpk spender diew hahaha! mak aku beli cadar . Nak yang silk ajew haha , nak buat cadar raya kata nyew. Raye pon dah dekat , ta sabar owh! Later pergi minum-minum , bapak aku dah berape kali call , tanye nape tak balik-balik rumah lagi. haha , rilek laa dlu kan.

Dah malam , baru sampai rumah. Masuk bilik ,aku unpackedkan baju-baju aku. Lepas tuw iron baju untuk pakai kat class. Later tengok cerite smallville. Bapak pelik sangat cerita minggu niw. Rupe nyew Clark Kent mempunyai delusi , ilusi dan halusinasi. Bahaha , tapi agak sedey coz itu adalah episod terakhir untuk season ini. See you later, Karl-El!


» Friday, July 24, 2009 / -6:58 PM
Aku benci kau perempuan!




Sumpah aku cakap aku benci si perempuan tu.
Si perempuan yang aku maksudkan ialah
sorang pensyarah aku niw.
Mungkin bunyi agak kurang ajar tapi korang tak twu
perangai diew camne. Memang a aku ta patut terang-terang admit
ta ske diew , tapi diew layan aku dengan buruk ko twu ,
termasuk budak-budak kelas aku skali.

Dier selalu attack aku twu tak , termasuk laa kuliah siang tadi .
Dalam kelas law aku pandang tempat lain sekejap dier dah panggil aku
suro aku jawab soalan dier.
Law aku cakap sikit dengan member sebelah aku,
dier dah panggil-panggil name aku. Bangsat ke hape , takan
kuliah 2 jam nak duduk tegak pastu jadi bisu , nak cakap sepatah
dengan orang sebelah ta bley. Padahal mende yang kitorang cakap
berkaitan dengan bende yang dier ajar jugak.

Lepas tu pasal photostet tadi , dier cakap
aku tak reti buat keje. Dier cakap aku suka
lambat-lambatkan tugasan yang dier bagi. Dier ta tanye
aku pon sebab ape aku lambat edar nota photostet tu.
Diew tak twu susah payah aku pagi tadi sebelum pukul 7 aku
dh keluar rumah nk singgah kedai photostet. Dier tak twu
sebab photostet tu laa aku lambat masuk kuliah maths,
sampai pensyarah maths dah soal aku macam-macam ,
tapi dier tak twu semua tuh.

Paling aku ta puas hati siang tadi a, ko twu tak diew cakap ape kat kelas tadi?
Diew tanye ape kriteria yang adew kat aku sampai aku
dilantik jadi presiden kelas. Kan macam pukimak tu! Sial punya perempuan ,
nampak sangat laa dier nak cakap yang aku ni takde kaliber ,
tak boleh diharap, takde karisma dan tak layak dilantik . Kalau pun dier tak
suke sangat kat aku tapi perlu ke dier tanye bende tu?
Soalan diew seolah-olah mempersoalkan kedudukan aku sebagai ketua kelas , mempersoalkan leadership dan mempersoalkan integriti aku !

Memang lancau cibai betul laa. Ko twu tak perasaan aku camne?
Diew macam dah menjatuhkan maruah aku , air muka aku .
Apasal dier nak serang peribadi aku? Aku dah laa ketua kelas ,
secara tak langsung die menghina kelas aku. Budak -budak kelas aku sume dah bising , member-member aku back-up aku laa. Diorang cakap aku bagus ,
boleh dipercayai, banyak buat kerja, berpengalaman dan lain-lain.
Bukan aku nak bangga tapi bende dah betul , ape perasaan korang
kalau ketua korang kene kutuk tapi disebabkan bende yang remeh-temeh?
Memang aku maki hamun perempuan tu dalam hati.

Lepas tuw penolong aku back-up aku jugak , diew cakap aku
dah adew pengalaman jadi ketua , pastu jadi pengawas semua.
Kebetulan penolong aku member sekolah lame aku , satu kelas plakk.
Lepas tuw si perempuan tak guna tuw cakap
"patut laa korang conquer kelas ni" aku tak paham laa ,
ape masalah kitorang dengan diew. Kuliah kitorang baru 2 kali.
baru 2 kali kitorang berjumpa tapi tak twu laa kenape
isu dengan diew dah jadi sampai macam ni.

Bukan aku sorang jew , budak kelas aku pun banyak kali
dah kene dengan dier. Dier soal macam-macam . Padahal jawapan
dah betul dier saje cakap dier soal bende lain. Diew suro berdiri laa,
ulang balik ape yang dicakap laa, seolah-olah
mempermain-mainkan kitorang. Tapi yang paling teruk
kena attack aku laa, aku tak twu ape point aku sampai asyik kena jew.
Aku gerak sikit , pandang lain sikit , bukak mulut sikit
sure kene sound dengan diew.

Yang paling aku bengang yang soalan dier pasal kritiria aku tu laa.
Macam aku ni tak guna sangat. Macam aku ni teruk sangat.
Macam aku tak reti jaga kelas aku jew.
Dier ta twu ape sumbangan yang aku dah buat
kat kelas aku. Sundal betul si perempuan langsi lancau tu.
Aku dah panas gila tambah lagi malu , nak jew aku angkat kaki
keluar dari kelas bodoh si pensyarah gila tuw.
Aku rase diew psiko ,
tak layak jadi pensyarah .

Lagi satu hal pasal siang tadi jugak,
kitorang buat tugasan dan diew suro buat step-by-step
tapi disebabkan bende senang , arahan pon dah ade kat skrin depan ,
kitorang terus siapkan jew laa tugasan tu.
Lepas tu diew marah , cakap kitorang dah melebih-lebih.
Dier ta ske kitorang dah mendahului dier. Lepas tu hari yang sama
buat tugasan kedua, kitorang buat laa step-by-step macam yang
dier suro tuw. Lepas tuw dier marah kitorang balik suro bwat cepat sikit.
Lepas tu dier cakap "ikut jew laa arahan , tadi dah pandai sangat"
Kan macam pantat tu.

Nampak sangat diew ta ikhlas mengajar kitorang.
Sombong , bangga diri , ingat diew paling hebat.
Memang tade attitude macam seorang pensyarah. Tak habis-habis
nak attack orang lain. Aku memang ta bley tahan dow.
Member aku suro buat report kat Jabatan mintak tukar pensyarah .
Tapi aku ta twu nak buat ke tanak. Memang aku yang paling teruk
kene kutuk ngan diew pon. Aku dah bagi gelaran kat dier iaitu ,


Pensyarah , perempuan dan dot dot dot!
Sumpah aku benci kau , perempuan tak guna!


» Wednesday, July 22, 2009 / -6:52 PM
Aku presiden terbaik sedunia.

Hahaha , tajuk agak poyo . Rase macam nak rendam aku dalam air jew ean? bahaha. Ta kesah laa tp memang betul owh . Sejak memasuki alam baru , kehidupan sentiasa sibuk . Tambahan pula sesorang yang penting seperti aku yang memimpin 31 orang yang lain dalam kelas ( nak poyo lagi ) Setiap kuliah pertama untuk kesemua subjek , pensyarah akan memperkenal dan bagi intro setiap segenap benda.

Lepas tuw , semua pensyarah sure mintak number phone aku. student lain tak mintak tp aku punye nak mintak so mempoyo lagi aku. Tapi agak memberatkan bahu aku apabila semua bende nak dibuat mesti rujuk aku. Budak asyik call aku tanye class kat mane , pakai baju ape, class batal ke tak ( menggade2 harap class batal sebab nak balik awal ) pensyarah pon join sekaki so aku dah macam businessman asyik jawab call dengan message orang.



Then pensyarah suro kitorang beli buku laa , modul laa , potostet nota laa. So aku ngan penolong aku laa jadi ceti asyik kutip duit jew kat budak-budak. Sampai adew student tu cakap ' takpe Mal , memang bapak aku hantar aku kat sini untuk bagi ko duit hari-hari ' hahaha!! lawak betol . Tiap-tiap hari duit beratus-ratus ringgit bertukar tangan antara aku dengan pensyarah.

Dah laa aku sangat mencintai wang ringgit , rasa berat benooo nak serah duit-duit tu kat pensyarah. Haihh . Potostet nota pun tak kurang dahsyat nyew jugak . Hari tuw aku potostet kan modul untuk satu kelas sampai beribu-ribu page. Bayaran pon beratus . haha agak payah nak transport coz dah laa tyme tu aku bawak motor.



Pastu satu lagi sebab bahawasanya aku sangat baik, budak-budak suka suro aku belikan diorang itu dan ini. Budak asrama laa kate kan , suro aku beli maggie , strepsils, topap dll. Punyalah penat lelah aku berusaha tyme member aku suro belikan ubat selesema . Pastu suro print kan assignment laa. Haduih makin naik lemak plakk diorang. Lantak, lepas niw korang buat sendiri! hahaha. Korang baik macam aku tak? =p

Maaflah dah tak berapa aktif kat blog niw macam dulu lagi. Kepada korang-korang yang baru follow blog aku, tankiyu aku ucapkan banyak-banyak. Pastu law na komen posting aku komen jew laa jangan malu-malu . bahaha . Ok laa sekian saja report aku kali ini. Gambar-gambar diatas adalah gambar salah satu kotak dan kertas modul yang aku print sampai beratus ringgit tu, dah tade mende lain nk di share
.



[ Comment at The Comment Chamber ]


» Monday, July 20, 2009 / -11:35 PM
Anugerah Planet Muzik 2009 & Shout! Awards 2009

Gosh , adew dua awards berlangsung selama dua hari berturut-turut. Bahaha sangat seronok , jarang berlaku sebegini dohh. Awards yang dimaksudkan ialah SHOUT! AWARD 2009 yang berlangsung pada hari Jumaat 17 Julai 2009 dan Anugerah Planet Muzik 2009 pada hari Sabtu 18 Julai 2009! So far komen aku kepada kedua-dua award niw agak banyak sebenarnya, tapi aku akan highlight kan kepada bende tertentu sahaja. ahaha aku kan juri pengkritik profesional kan? kan?

Untuk SHOUT! AWARD 2009 , agak kuciwa coz aku terlupe na tengok LIVE kat 8TV so esok nyew aku tgk online jew. And agak kagum wif crowd yang membanjiri anugerah tersebut. fyi SHOUT AWARD 2009 adalah anugerah tahun pertama kerana baru saja diperkenalkan mulai tahun ini. Boleh dikatakan best dan happening award malam tersebut even ini adalah kali pertamanya diperkenalkan. Semua band dan artist yang perform mmg top dan kasi gegak Stadium Putra Bukit Jalil tersebut. Opening performance okey kot then lighting untuk keseluruhan pon agak canggih. Dari sudut hiasan stage agak biasa tapi kira boleh tahan laa sebab ini first time diew kan? Then award diewadw banyak kategori dan Bunkface telah memenangi award terbanyak malam itu iaitu sebanyak tiga anugerah.

Seterusnya Anugerah Planet Muzik 2009 kali ini berlangsung di Jakarta . Anugerah ini menyatukan artis dari tiga negara iaitu Malaysia, Singapura dan Indonesia. Persembahan terdiri daripada artis daripada ketiga-tiga negara which adew yang best dan adew yang tak best . Kelemahan award kali ini adalah sistem bunyi yang sungguh teruk , suara penyanyi tidak jelas selain menggunakan teks ucapan dalam bahasa Indonesia. Juruacara terdiri daripada 3 orang yang mewakili negara masing-masing dan Malaysia diwakili Aznil . Award kali ini banyak diungguli Artis Indonesia yang agak pelik walaupun Anugerah Artis Paling Popular dimenangi oleh Siti Nurhaliza untuk kali kesembilan berturut-turut.

Anugerah Planet Muzik 2009 VS Shout Awards 2009






Aku rase law na dibandingkan APM 2009 dengan Shout Awards 2009, Shout Award lagi best. Adew banyak reason antara nyew artist yang perform di Shout Award lagi gempak . Stage agak biase tp APM punya agak pelik dengan design tangga gergasi tuw. haha. Then kat APM sumew artis dipaksa speaking macam Indonesia selain performance pon adew yang boring. Selain itu adew aksi pelik di APM apabila seorang artis Indonesia melondehkan seluarnya diatas pentas dan menunjukkan seluar dalam diew. Di Shout Award pula terdapat special performance daripada Sean Kingston but nampak macam tak real sampai adew yang cakap diew miming saja.
Tapi overall Shout Award 2009 lagi best laa.














Kombinasi gambar adalah paparan yang berlaku pada
SHOUT AWARDS 2009


» Thursday, July 16, 2009 / -9:56 PM
Super Shocking Drama!

Mashallah! Well today , there's a very shocking drama happened to me and my family! It's so scary , disgusting , shocking , weird , awful and blablabla. Memang nauzubillah laa. Wanna know what is it? huhu . Siang tadi the Pertahanan Awam came to my house. And still wanna know why? Cube laa teka , i give you 10 secs to guess . 10 , 9 , 8 , 7 ,6 , 5 , 4 , 3 , 2 , 1 , tettt lembab! The story that i'm going to tell you is a true story that happend today and no lies , okey . Siang tadi adew ular masuk rumah aku! yeah! a snake entered my house! gosh! wtf! I know it is hard to believe and me either don't believe it at first place , until i take a closer look with my own two eyes, it is a real snake!

Okey let me tell you the chronology of the whole story from the beginning laa yew.I dont hell know where does it come from , how does it entered , i dont know anything about that snake. It's so weird dohh , because my neighbourhood is not kampung area but a serious city and the neighbourhood itself is wrap with expressway no hutan-hutan and dekat dengan jj lagi haha. It starts when i was sitting on the couch in the ruang tamu and leka watching tv. Later i heard a moving sound at the back of almari behind me next to the window. I though it was a cat and i told my lil sister to take a look at it. All of sudden she screams and started to cry .

She said there's a snake behind the almari , and i thought she was joking . How come there's a snake in such an area like this? It nonsence , ta masuk akal and weirdo. Then i tengok and jolok-jolok bah! It is a snake. Bukan snake biase , besar punya!! It's quiet long too , the head is a bit small and so do the tail but the tail is so long! But the body it big and grey in colour! Ewww na cerite pun geli , fyi aku anti ular dan semua jenis reptilia! So aku agak menggelabah and we called abah because he's working in his office at that time. Abah also sounds hard to believe until i told him that it has been confirmed as a snake because we also saw the lidah jelit-jelir !

Then abah called 999 and he said that the Pertahanan Awam will be arrived very soon. So we waited at home and continuously monitored the snake . We also take some safety precausion maa , we blocked the surrounding of the almari so that the snake wont masuk jauh ke dalam rumah especially dalam bilik! And the Pertahanan Awam agak lambat sampai until the snake started to gerak banyak-banyak and goyang-goyang belakang almari until meremang bulu-bulu roma aku tengok ular tu dari jauh! sumpah geli! Later the snake once again shocked us when the snake merayap and lari keluar ruang tamu ke arah frontyard before ke luar dan melintasi jalanraya ke seberang rumah.

Dohh , pelik betul . Pandai masuk pandai pulak diew keluar sendiri. Petang tuw memang pintu depan tak tutup and aku ta sedar bile mase ular tu masuk dalam ruang tamu even that time aku adew dekat ruang tamu! Later the snake is off from the territory of our house and it crossed the street with an incredible speed! sumpah first time aku experience bende-bende macam niw! Pergerakan ular tersebut amatlah laju ! Kemudian ia terjun ke dalam longkang dan ia pandai berenang! The story gets even weirder. Few minutes later the Pertahanan Awam team arrived and i quickly bring them to that longkang because the snake is no longer inside the house.

Aksi mereka dengan segera mencuri perhatian orang awam. hahaha. At first aku dan adik aku jew tengok kat longkang tuw until the Pertahanan Awam team arrived and they started to search for the snake inside the drain. Later few motorist yang lalu-lalang berhenti dan segera tengok apew yang dilakukan oleh Pertahanan Awam tersebut. Hahaha agak pelik kerana tak sampai sepuluh minit dah berbelas motor berhenti depan rumah aku coz nak tengok ular tuw . Few minutes later the snake has been successfully caught and it is big and long! Then the crowd that is about 20 mens tepuk tangan bahaha . So berakhirlah drama super shocking snake tersebut. They describe the snake as Ular Air . Owh yea, we also had named that snake, it's called Shizzy haha


» Wednesday, July 15, 2009 / -3:54 PM
Hari Berikutnya




بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ


Pada tanggal 14 Julai 2009 yakni hari selasa ( ayat canggih dohh ) aku tiba ke kampus agak kelewatan , selamat kuliah belom mula. Ini semua gara-gara insiden yang berlaku keatas aku. Cis , malang tak berbau , warna dan rasa sungguh! Sebab si ...tutt... tu laa aku lambat sampai , memang cibaih haha . Ape mende nyew? tanak bg twu laa , ia sungguh mengaibkan , ahh. Kelas pertama , pendidikan islam . kali ini betul punya pendidikan islam , tak salah kelas macam semalam haha. Later perjumpaan dengan Personal Assiatant kitorang , ahak2. Time tu kitorang kene tandatangan ikrar Aku Janji. Dibawah akta IPTA 1973 amende kejadah laa. Dan aku sebagai ketua dipaksa dan diheret ke hadapan untuk membacakan ikrar . hahaha santak laa 3 mukasurat dohh ikrar diew! kertas size A4 tulisan kecik-kecik plakk tu. panjang nak mampus , lemah longlai tangan kanan aku up lame-lame.

Kemudian pada hari ini iaitu hari Rabu , hujan turun dan aku agak kebasahan. aku dah laa naik motor hari niw. haha selamat dah sampai kampus baru hujan , syukur syukur. Skrang da masuk musim hujan kot , lepas niw drive kereta mak aku plakk laa haha. Terima kasih kepada pensyarah-pensyarah yang sungguh berdedikasi kerana sudah mula melambakkan assignment-assignment kepada kami ( tak ikhlas ni ) Later kelas English pergi kat Makmal Bahasa dekat JPAM and pensyarah kate kelas English untuk 2 minggu akan datang akan dibatalkan sebab diew pergi outstation. bebeh sumew bersorak syok gilew haha! Pastu adew aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. Sementare tunggu tu aku lepak dorm kediaman member aku ( kolej asrama ) selalu law aku adew kelas petang , sementare tunggu petang sure aku lepak rumah member aku tu dulu haha. Paling best tetibe assistant aku call cakap koko dibatalkan . wohooo terus aku balik rumah.



[ Comment at The Comment Chamber ]


» Monday, July 13, 2009 / -1:09 PM
Kuliah Pertama



Jeng Jeng Jeng! Bebeh first day tuw. haha saya bangun pukul 6 kot .
Keluar rumah pukul 7 sampai kampus 7 lebeh . Seperti biase mestilah
serang toilet dulukan? haha repair-repair ape yang patot. Sebenarnya
saya tersalah masuk toilet . Tuw toilet untuk pensyarah , pastu tengah
saya terhegeh-hegeh depan cermin, keluar seorang pensyarah dari jamban
( buang air besar kot sebab dengar diew tarik flash ) lepas tu diew cakap
yang ini toilet untuk pensyarah dan staf sahaja. saya pun sengih kat diew
haha babish betul kena halau plakk , pastu pegi toilet student kat tingkat
bawah then lepas dah siap semua , tetiba baru saya tahu bahawa ia toilet
siswi bukan untuk siswa. bahaha , sebab dalam tu adew satu mesin untuk
buang tuala wanita. salah lagi!

Pastu masuk kelas , semangat nih , kuliah pertama adalah pengajian islam
then nampak kelibat pensyarah dari jauh. semua mula berbisik-bisik. lepas
diew masuk start lahh belajar , baik punya pensyarah tuw tanya kat kitorang
"okeyy ini kuliah yang pertama , kuliah apa?" semua serentak jawab
"pendidikan islam!" pastu diew tergelak , ingat kitorang melawak tp kitorang
buat muka serious. Pastu diew terdiam , baru kami tahu ini lect
Engineering Material & Construction bukan Pendidikan Islam.
Bahahah jadual dh berubah rupenya.

Lepas tuw adew class LK , kitorang pun pegi class LK . Tunggu smpai setengah
jam lecturer ta sampai-sampai . Budak sumew dah syak salah kelas. Then PA
iaitu Penasihat Akademik ( bukan Personal Asistant ) kitorang masuk dan inform
yang kitorang kene pegi library adew taklimat. Sebelum tuw sempat lagi si PA
kitorang buat pemilihan jawatan kelas . Dan seperti yang anda jangka, saya terpilih
jadi wakil kelas , law nak sedap lagi president kelas. bahaha siyot aku baru ingat
nak rilek2 , sekolah dulu dh jd pengawas so skrang nak freedom laa skewt babeh!
Penolong saya pilih , Seks haha . Tadi tyme pemilihan ketua diew laa paling lantang
sebut name aku , hambek ko skrang aku naikkan name ko! hahahahaa.

Then diorang ajak keluar hang out. bahaha kuliah baru start satu hari dah nak ajak keluar ramai-ramai . Kecoh jew. Lepas itu pergi perpustakaan , taklimat berjalan lancar dan PA kate habis boleh balik . So saya cakap laa kat budak-budak boleh balik. Tetibe PA saya hantar message kat phone suruh tunggu kat foyer Jabatan Kejuruteraan Awam then suro call pensyarah LK. Aku pun menggelabah laa ! kate class LK dah cancel sebab adew taklimat . Budak2 sumew dh balik! then saya call pensyarah tuw cakap yang budak2 dah balik. hahaha. Selamat diew ta naik hangin , diew cakap kelas tunda next week. fuh! Dugaan betul first day.




[ Comment at The Comment Chamber ]


» Saturday, July 11, 2009 / -4:39 PM
First Week

aslmkm w.t.b setelah lmew ta update baru aku na update skrang
aku stay asrama seminggu lepas coz adew program MSK ( ala orientasi )
so mmg tade mase na online. pastu standard ipt laa kan , law first week sure
jadual pack na mampos , ta cukup tidow, ceramah menggila dan lain-lain.
Malas na citew banyak , tyme daftar asrama aku salah bilik . memang best lepas
campak 5 beg ( duk seminggu tp poyo bwk smpai 5 beg ) dalam bilik tu pastu aku
keluar g bilik member aku then baru aku twu dah salah bilik. tyme aku masuk
bilik tu balik dah penuh dah dgn satu family cina ni , segan jew aku angkut
balik barang-barang aku.

Rupenyew untuk student penempatan sementare duduk kat centrecore bukan kat bilik persendirian , terima kasih kepada abang fasi yang bagi
tunjuk ajar sesat pagi tersebut. pastu dugaan lg , centrecore utk seluruh blok kamsis
(asrama) tuw dah penuh, terpakse aku cross pegi blok kamsis lain. tp syukur
centercore blok sane pon dah penuh so aku dapat bilik persendirian kat blok tu!
haha sebilik 2 orang jew.

Pastu esok nyew baru daftar nama kat dewan serbaguna . Agak canggih coz sistem
nyew pakai number giliran pastu suasane rase macam kat bank plakk haha .
kaunter yang bukak adew 40 jew kot so terpakse tunggu lame gila. Then pagi petang malam ceramah memanjang . Kuliah start next week. huhu Counselor kitorang best! haha Felo asrama pon best kot. then kitorang dah jumpe pensyarah-pensyarah kitorang. Sempat buat gotong-royong lg tuw , ta sampai seminggu kitorang sampai sini dah kne buat gotong-royong.

Sebelum tuw adew pelancaran belon gergasi sempena gotong-royong untuk pensijilan 5S kot . Agak lawak coz cuace tyme tu berangin so belon tu jatuh atas budak-budak , bukan stay kat atas . haha . Kitorang bersihkan makmal tanah , so paham-paham laa , dah laa tanah pastu sumpah makmal tu macam rumah tinggal! berhabuk nak mampos , tyme tu laa mule na berjinak-jinak ngan member satu kelas even agak malu-malu . ahak , i pemalu tao :p

Pastu last sekali iaitu malam tadi adew acara penutup minggu MSK . Dengan baju batik yang nipis , menggigil macam orang kene taun dalam dewan tu. Malam tuw adew banyak persembahan daripada kesemua jabatan aka fakulti . best doh sumew persembahan gilew, macam setan aku gelak malam tuw haha. Budak JKA prop nak mahal . siap bawak ikan duyung takbeley blahh laki plakk tu yang jadi , rambut nak kaler biru. Budak PERD pon dahsyat haha . Malam tuw jugak adew deligasi daripada Bhutan datang dengan foreign student daripada ipt China join majlis penutup MSK . Pastu due-due negare tuw pon bwat persembahan sekali! haha , even tak berape nak paham tp tepuk tangan jew laa.







[ Comment at The Comment Chamber ]


» Monday, July 6, 2009 / -12:18 AM
Aqmalbaik!

Hahaha aku rekakan satu lagu terbaik wokk! even ciplak lagu spongebob haha


who's goin to college in the month of July
aqmalbaik!
tall and handsome and nonsence is he
aqmalbaik
who's nuts and ridiculous be someone you wish
aqmalbaik!
so jump on the floor and hands in the air
aqmalbaik!
ready?
aqmalbaik!
aqmalbaik!
aqmalbaik!
aqmal ..... baik!



Image Hosting by Picoodle.com





[ Comment at The Comment Chamber ]


» / -12:04 AM
Comment Chamber


The new platform to comment.
Introducing The Comment Chamber.
You can comment anything , here.
Thank You.

» Sunday, July 5, 2009 / -8:12 PM
Goodbye




Owh , guwdbye peeps! sobsob. This is my last day of freedom. Starting from tomorrow , i am a different person already. I've got a new life. I am back to be a student. Yeah , with the new college life i have to work hard. so , i guess this is the goodbye.

goodbye family
goodbye my residential
goodbye cats and goldfishes
goodbye all my favourites tv programmes
goodbye all the free times i have before
goodbye lepaking
goodbye myspace and others
goodbye games
goodbye goodbye goodbye
goodbye sume laa

Image Hosting by Picoodle.com

even i am excited to learn new things , but at the same time i feel sorry for myself. For past months i haven't did anyting that challenged my mind . So i think , my IQ has been drop already laa haha. Aside from answering form 3 mathematics questions and Standard 5 science , there's nothing else tricky kot. haha so , im back in this business and i will gamble everything to succeed!





[ Comment at The Comment Chamber ]



» Saturday, July 4, 2009 / -10:20 AM
Imma Be by Black Eyed Peas

Another great BEP song is out. Im lovin this song dohh.
Their song is different with another group of music.
The futuristic song has a whole new level of taste!
Enjoy the lyric , some of you might not have listen to this song before.
It's because it's still new and aren't popular yet. But it will be in a few days!
So be the first to listen to it!
Imma be, Imma be, Imma, Imma, Imma be
Imma be, Imma be, Imma, Imma, Imma be
Imma be, Imma be, Imma, Imma, Imma be

Imma be, be, be, be, Imma, Imma be
Imma be, be, be, be, Imma, Imma be
Imma be, be, be, be, Imma, Imma be

Imma be on the next level
Imma be rocking over that bass treble
Imma be chilling with my mutha, mutha crew
Imma be making all them deals you wanna do (Hah)

Imma be up in that maylist flicks
Doing 100 flips and
Imma be sipping on drinks 'cause
Imma be shaking my hips

You gon' be licking your lips
Imma be taking them pics
Looking all fly and shit
Imma be the flyest chick (So fly)

Imma be spreading my wings
Imma be doing my thing (Do it, do it, okay)

Imma, Imma swing it this way
Imma, Imma, Imma, Imma swing it that way
This Fergie, Fergie, Imma, Imma be here to stay
21st century until the end of the day

Imma be, Imma be, Imma, Imma, Imma be
Imma be, Imma be, Imma, Imma, Imma be

Rich, baby, quick, quick, Imma, Imma, Imma be
The shit baby check me out (Be)
Imma be, Imma be
On top, never stop (Be, be)

Imma, Imma be, Imma be, be, be, be
Imma, Imma be, Imma be, fucking her
Imma, Imma, Imma be
Imma be, be, be, Imma, Imma be

Imma be the upgraded new negro
Imma be the average brother with soul
Imma be world wide international
Imma be in Reo rocking Tokyo

Imma be brilliant with my millions
Loaning out a billion, I get back a trillion
Imma be a brother, but my name ain't Lemen
Imma be your banker, I'll be loaning out semen

Honey's in debt, but we bouncin them checks
But I dont really mind when they bouncin them checks
Imma be, Imma be, Imma be, Imma be, rich, baby
Imma be, Imma, Imma be, Imma, Imma be

Sick with the flow
When the goal is to rock the whole globe
Imma be the future
Imma be the whole reason why

You even wanna come to a show
You can see what I'm rocking and I'm picking out a golden

Imma be up in the club
Doing whatever I like
Imma be popping that bubbly
Cool and living that good life

Oh, let's make this last forever
Partying when you're together
On and on and and on and
On and on and on and on and

Imma be rocking like this (What)
Y'all niggas wanna talk shit (But)
Wanting you put it on the blog
Rocking like this my job

We can't help that we popular
And all these folks want to flock to us
Come to a show and just rock with us
A million plus with binoculars

Imma be, Imma be, Imma be, Imma be
Imma be living that good life
Imma be living that good, good

Imma be, Imma be, Imma be, Imma be
Imma be living that good life
Imma be living that good, good

Imma be, Imma be, Imma be, Imma be
Imma be living that good life
Imma be living that good, good

Imma be, Imma be, Imma be, Imma be
Imma be living that good life
Imma be living that good, good

Imma be, Imma be
Imma be, Imma be, Imma be, Imma be

Imma, Imma, Imma be, rocking that Apl.de.ap definite
B.E.P. we definite
We on some next level shit
Futuristic musically

Mind will fold with energy
From the soul new-sonicly
Sending positivity
Across the world, and seven seas

Take care our family
Rocking show 'specting cheese
Imma be out with my peas
Livin life, feeling free

That's how it's supposed to be
Come join my festivities
Celebrate like, Imma be

Imma be, Imma be, Imma be, Imma be
Imma be, Imma be, Imma be, Imma be
Imma be, Imma be, Imma be, Imma be


» Friday, July 3, 2009 / -9:51 PM
Cerita punya punya belit



Pada petang yang terik Jenab duduk bercerita dengan kawan dier iaitu Jebon . Jebon cerita dekat Jenab yang pagi tadi mak Jebon iaitu Jemilah cerita dekat Jebon yang petang semalam cikgu adik Jebon iaitu Cikgu Cingo mengadu pasal perangai adik Jebon dekat sekolah. Cikgu Cingo cerita dekat Jemilah yang kawan adik Jebon iaitu Jono bagitahu dekat Cikgu Tong Sam Pah iaitu kawan Cikgu Cingo bahawa adik Jebon sudah berubah sekarang. Kutusamy iaitu kawan Jono bagitahu Jono dan kemudian Cikgu Tong Sam Pah bahawa adik si Jebon sibuk bercintan dengan seorang mamat dekat sekolah. Adik si Jebon rupanya bercinta dengan adik si Jenab iaitu Makawi lalu cerita itu heboh sehingga turun ke telinga Jemilah lalu ke Jebon . Kemudian saya iaitu Aqmalbaik bagitahu anda semua bahawasanya cerita ini tersebar keseluruh dunia daripada Jenab punya kawan, punya mak, punya adik punya cikgu, punya adik punya cikgu punya kawan, punya adik punya kawan , punya kawan adik punya kawan. hahaha .



» / -4:33 PM
New Month




Even its already 3 days behind the day that i should post about this ,
but whatever . Humans do forget .
Now it's July of 2009 . The 7th month of the year .
And im telling you my life is about to change in this month.
All this while im just relaxing myself at home , doing what ever i like.
But it won't be the same anymore in just few seconds.
Right now i am preparing myself to be called as a 'student' back again.
Yeah im going to continue my study , so i might get so busy
until i'll rarely online. But don't worry , i am not going anywhere i am still here .
I am hoping that all of my internet frineds here will keep
on touching each other because no matter how busy i am after this ,
i will try to seek some time gap to online and update my blog
from time to time. Just wish me luck and i am always praying
the best for all of us here.
Btw , hello july! there's my new life and i can see it now.
I've started creating this blog since March 2009 and here's
an interesting fact that you may like.
Look at the Archive on the right column , See the posting
that ive made from month to month . Tell me what you see.
Yeahh , March , April and May my total posting is 36!
36 amazing entries in three consecutive months!
haha but in June failed to reach 36 . sorry June.


» Wednesday, July 1, 2009 / -4:59 PM
Apabila budak sound aku!

Haihh , hidup aku sangat bagus sekarang. Setiap hari ada sahaja komitmen yang perlu aku bwat. Mentang-mentang aku baru dapat lesen , kene ambik adik aku dari sekolah. Jadi drebar pulak aku! So tadi aku amek adik aku kat sekolah diew macam biase. Pastukan aku sampai kat satu simpang, time tu jugak lahh ader sorang budak ni naik beskal melintas depan aku. Bukan nak tengok kiri kanan depan belakang atas bawah semua , main melintas jew! budak lahh katekan masih ta pandai gunakan otak lagi. Nasib aku sempat elak pastu budak tu tergolek tepi jalan. Hahaha . Lepas itu diew boleh lagi 'heyyy!' kat aku! bertuah punya budak! Diew yang melintas jalan ta hati-hati di'heyyy'kan nyew aku! Anak tak sedar diuntung! Law aku lanyak ko ngan kereta aku tadi kan masuk hospital ko. silap-silap dah berkubur! Tak patut diew 'heyyy'kan aku . haha lain kali lintas jalan gunakan mata dan telinga!


» / -9:28 AM
Pekerja Kerajaan , Kualiti & Kuantiti



Di sesebuah negara , terdapat beberapa sektor pekerjaan . Antara sektor yang mendominasi adalah pekerja sektor awam iaitu pekerja kerajaan dan juga pekerja sektor swasta. Di negara kita juga terdapat sektor-sektor yang dinyatakan tadi . Percaya atau tidak terdapat hampir 1.5 juta pekerja kerajaan di negara ini. Ini menjadikan kerajaan adalah sebuah organisasi pekerjaan yang meliputi segala profession yang terbesar bukan sahaja di negara ini tetapi dimana-mana negara sekalipun. Jadi apakah yang menyebabkan ramai rakyat Malaysia tertarik untuk menjawat jawatan sektor awam?

Memang betul , kuantiti pekerja kerajaan adalah sangat tinggi . Jadi bagaimana pula dengan kualitinya? Menjawab persoalan ramainya tertarik rakyat Malaysia untuk bekerja dalam sektor awam adalah mungkin kerana kurang risikonya. Jikalau berlaku kemelesetan ekonomi seperti yang melanda sekarang , majikan akan mula membuang pekerja untuk mengurangkan kos pengurusan. Tetapi ia hanya berlaku dalam sektor swasta dimana dalam sektor awam , kerajaan tidak akan sesekali membuang pekerja. Selain itu , sektor swasta mempunyai persaingan yang lebih sengit. Di mana hanya yang terbaik sahaja akan mendapat tempat , yang kurang sedikit tidak akan mendapat peluang. Sedangkan sektor awam tidak begitu mengambil berat hal sedemikian.

Di dalam sektor swasta , dinamik dan efisyen sangat ditekankan kepada setiap pekerjanya untuk menjamin survival syarikat dalam era globalisasi masa kini. Tetapi dalam sektor awam , pekerjaannya hanya berpandukan asas garis panduan dan etika yang telah ditetapkan. Disebabkan semua perkara diatas , ini mungkin menyebabkan ramai yang beralih arah untuk menceburi pekerjaan dalam sektor awam. Tetapi tidak dinafikan kerajaan memang memerlukan pekerja yang ramai kerana kerajaan umpama syarikat gergasi yang mentadbir seluruh negara disamping kekurang pekerjaan baru dalam sektor swasta.

Tetapi dalam prospek kualiti , apakah pekerja sektor awam lebih baik daripada sektor swasta? Ramai yang berbisik pekerja kerajaan ramai yang malas , datang office tiada kerja nak dibuat , makan gaji buta sahaja. Tetapi perlu difahami tidak semua pekerja awam sedemikian rupa. Hanya tertumpu kepada profession tertentu dan attitut orang tertentu. Saya sendiri pernah mendengar cerita kerani-kerani di pejabat kerajaan banyak yang termenung dalam office. Disebabkan tiada kerja hendak dibuat , sebelum pulang ke rumah mereka akan memotong sayur, siang ikan dan lain-lain diatas meja office! Memang kelakar bunyinya lebih-lebih lagi office itu terletak di Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan di Putrajaya.

Hal yang pernah berlaku kepada saya juga , pekerja kerajaan suka melambat-lambatkan sesuatu kerja. Kita datang membuat urusan dengan mereka tetapi sengaja mereka melengsaikan urusan terbabit dengan lambat . Paling menyakitkan hati mereka berborak dihadapan saya sedangkan saya menunggu lama seperti orang bodoh. Pernah keluar akhbar kononnya pekerja kerajaan Malaysia adalah yang tebaik , tahap keberkesanan tertinggi, sangat efisyen dan lain-lain. Saya bukan berniat untuk memburukkan pekerja awam , tetapi segelintir daripada mereka yang mencalarkan imej baik penjawat awam. Saya juga rakyat Malaysia dan saya berbangga jikalau pekerja sektor awam kita adalah terbaik dari segenap sudut.


Pekerja sektor awam adalah satu jawatan yang berat. Mereka umpama public figure. Mereka berurusan dengan orang ramai. Orang akan memerhati kerja mereka dan seterusnya menilai. Kita semestinya tidak mahu orang membuat andaian yang buruk terhadap kita tetapi itulah yang akan berlaku jika ada yang tidak kena kerana kita adalah komuniti masyarakat yang tipikal. Jadi hentikanlah bermalasa-malasan. Mungkin kita berada dalam keadaan yang selesa dan itulah puncanya kita mengambil sikap sambil lewa dalam semua perkara. Layanan yang baik terhadap orang yang berurusan dengan kita juga amatlah penting. Jadi sama-samalah kita ubah diri kita kepada yang lebih baik! Kurangkan kontroversi , tingkatkan prestasi!

▲ Back to top





BLOWMYSPEAKERSUP.
  ▐▐