click!
BLOG AQMAL
Hello, it's my blog!



BlogEntries
» Friday, August 28, 2009 / -4:36 PM
Setiap Detik Solat

Bersempena dengan bulan Ramadhan yang penuh keinsafan niw, saya nak share antara bahan yang saya guna untuk assignment PI , iaitu berkenaan kepentingan mendirikan solat. Enjoy!



Solat Zohor Waktunya dimulai sejak matahari tergelincir ke barat dan berakhir di saat bayangan sesuatu benda itu sama betul panjangnya dengan benda itu. Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat.

• Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan.
• Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
• Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.
• Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.



Solat Asar Waktunya dimulai setelah waktu Zohor habis, iaitu ketika bayangan sesuatu benda sama panjang dengan bendanya dan berakhir setelah terbenamnya matahari. Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:

• Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan.
• Rakaat kedua: Kelam dengan air laut.
• Rakaat ketiga: Kelam dengan malam.
• Rakaat keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.



Solat Maghrib Waktunya dimulai setelah terbenamnya matahari dan berakhir apabila mega merah telah hilang. Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:

• Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
• Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
• Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya.



Solat Isyak Waktunya dimulai setelah hilangnya mega merah sampai terbitnya fajar shadiq. Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

• Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya.
• Rakaat kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
• Rakaat ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun.
• Rakaat keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun



Solat Subuh Waktunya dimulai setelah terbit fajar shadiq sampai terbitnya matahari. Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

• Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
• Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.



» Thursday, August 27, 2009 / -10:02 PM
Ramadhan's Eve Hangin

Rawr, ini cerita lama tapi masih belum basi lagi, just dh lemau je kot ahaha. Back to before Ramadhan, whereby hari terakhir sebelum puasa aku dengan member kelas aku keluar untuk celebrate hari last ta puasa. agak mengong tujuan asal kitorang. Lokasi terdekat lagi feberet kot bukit tinggi lawh. Na jumpa sana pukul 3petang kot , aku da siap kasi warning sape paling lambat kene belanja popcorn. And yepp, kitorang tengok satu movie. Cerita Orphans! Best gila kot cerita diew. Si Esther tu gila psiko mabuk tp muka innocent gila. Huh, tp best laa citew diew part memula agak slow tp bukan slow yg boring tp slow yg ada developing. Part last-last bru best. Macam biasa laa law tengok movie tak terjerit-jerit tak sah. haha.Owh lupe, sebelum movie kitorang g makan dulu. Lepas habis movie ada photoshot ringkas.






Lepas tuw balik, tapi disebabkan aku drive tyme tu and member-member aku dah kehabisan dwit sebab sebelum tu diorang naik cab dari shah alam ke bukit tinggi dan dikenakan bayaran almost 30 yang menyebabkan bajet diorang lari. Dan aku yang budiman dan baik ni terpaksa hantar diorang balik kampus shah alam. Dalam kereta tuw ada 3 laki 3 pompuan bayangkan betapa terhimpit dan tersepit diorang kat belakang. haha, aku bawak macam orang gila kot. Part paling best tyme sampai kat traffic light rosak, kereta lain sume berhenti so aku pecut laa nak jalan dulu. Diorang bukan main menjerit , padahal memang okey melintas sebab kereta lain tanak jalan so aku jalan laa. hahaha sampai menggeletar kaki diorang! hahaha! Aku sampai rumah pukul 10 lebeh malam laa.


» / -9:47 PM
Home Alone

Assalamualaikum, dan selamat berpuasa. Semalam family aku balik kampung dan disebabkan aku adew class for the whole week aku ta balik same. It's school holiday sekarang kan, tp budak sekolah jew yang cuti so agak jealous dan cemburu melihat adik-adik aku terbongkang atas katil lepas sahur tapi aku kene pegi class. btts diorang berangkat pada siang dan berbuka dekat kampung. That means, petang tuw aku buka sorang-sorang kat rumah. Agak-agak pukul 6 aku berjalan kaki ke bazaar. Beli makanan-makanan yang mengiurkan lepas tu balik rumah. Malam tu aku busy bwat assignment jew. Sebelum tidur aku set jam pukul 5. Berazam na bangun sahur jugak tuh, set 2 jam loceng dengan satu alarm phone plakk, takut tak bangun sahur! haha. Aku sahur goreng hot dog jew. Tuw pun ta habis bg kucing makan. Sekian terima kasih.

» Tuesday, August 25, 2009 / -6:25 PM
1+1

Memperkenalkan pelan pasca baharu! haha, 1+1 meanings 1 story and
another 1 story in a same entri. Okey, the first story is tadi dalam kelas PI,
ada hafazan. Tak boley blah macam sekolah plakk ade hafazan. haha.
Agak teruja waiting for my name to be called dan memperdengarkan
hafazanku kepada pak ustad dengan suaraku yang lunak dan merdu. Wait
and wait until 2 hours ( kelas mmg panjang ) until hafal sampai tertidur
atas meja. haha. Last-last pak ustad bangun amek buku diew dan terus keluar.
Wadefak! PI class is only once a week and i've spend many days to hafal that
thing but when the time comes diew ta panggil name aku! Member aku
pun same, dengan suara sayu diew cakap "mal, nape diew tak panggil name
aku? kenapa? lepas buka semalam aku baca, lepas sahur tadi pun aku baca
hafazan ni. Tapi diew tak panggil aku hafazan pun, kenapa? kenapa?" huh,
next week laa pulok!

Another story, tadi ada Ujian Alat untuk subject UK. We are task to set up
the equipment and take the readings for the levelling all by ourselves! Bapak ah,
all this while buat dalam group and time amali selalu gelak-gelak tetibe ade
test mengejut bwat sorang-sorang! To be honest im quiet nervous bah!
Setting mendalah tu luckly i still remembered. Peluh membasahi pipi dan
pensyarah memerhatikan setiap gerak-geri aku kat sebelah dan mencatat-catat
ape tah. Then i took the reading, a bit confused kot dan pensyarah yang asyik
menjeling-jeling tiap kali aku bagi jawapan membuatkan aku kurang selesa, haha.
And alhamdullilah, everything went very well. Later checking the calculation
nak tengok adew error untuk levelling, thank god takde error langsung, fuh!


» Sunday, August 23, 2009 / -12:39 AM
Lady Gaga faker!


Haha, guess what, the new rising pop queen which planned to take over the world is actully a style immitater! She is famous with her great music and song with killer future fashion but now it's the pop scandal of the century! The news went around that Irish dance innovator Roisin Murphy had called out the steamroller that is Lady Gaga for ripping off her style, and the speaking-up was cheered, as the similarities between the two performers’ looks had been a point of contention for a while among connoisseurs of really good pop music. Wadefak! haha, im so surprise to see these photos, Lady Gaga VS Roison Murphy. "Lady Gaga is just a poor imitation of me. She has copied my style." Said Roison.


Image Hosting by imagefra.me

Column from left : Roison, Gaga, Roison, Gaga


» Saturday, August 22, 2009 / -11:14 AM
Famous Painting.


Because i'm so boring right now, i search something about art. And i found all these painting which is listed as among the top and most expensive painting in the world! So let's check it out.

No. 5 , 1948
Image Hosting by imagefra.me
Sold with price of $ 149.6 million !
Wadefak! That's way too expensive for a painting like this.
No. 5, 1948 is a painting by Jackson Pollock created in 1956
i think , it's a piece of junk haha. But i really need to steal this painting!

Woman III
Rank number two with sold price of $ 147.0 million!
I dunno which part of it can be called as beauty.
at first i thought it's a potrait of a scary monster
with big boops and arms with small legs. haha!

Portrait of Adele Bloch-Bauer I
This one worth $ 144.4 million !
Now this is a real painting, i love this one!
Painting by Gustav Klimt on 1907
A picture of a lady with many chaotic shapes in her dress
Great color combinations and the background.

Portrait of Dr. Gachet
A wonderful potrait worth $ 136.6!
I really love the way he lean his body with worried face
probably worried about his patient with colorful
flowers infront of him. Gasp!

Bal du moulin de la Galette
This beauty worth $ 128.8 million!
And when i said beauty, i mean it.
Painting by Pierre-Auguste Renoir in 1876
I can tell you that this picture is so alive!
It's about a sunday afternoon on a street of Paris
Gosh i love this one.

» Friday, August 21, 2009 / -10:32 PM
Ramadhan's Eve

Alhamdullilah! A week has past. Last week was crazy weh! Everyday we got quizes and tests, I was studying until my eyes drop out. And so do the assignments, so many as hell. I must say that last week was the busiest week i've ever had since Im in college. Right now, it's already more than a month for me there. And now, starting from tomorrow all Muslims will begin the Ramadhan fasting month yaw! Im a bit of excited i guess and looking forward for Hari Raya! haha. So once again i wanna wish Selamat Berpuasa and have a great time fasting, hehe. Don't cheat-cheat arr, dah besar pun ta puasa kah? haha

» Sunday, August 16, 2009 / -2:08 PM
Handy Internet?



OMG! Aqmal! what am i doing? Yaw , actually i am supposed to
concentrate myself doing my assignments. But hell , i am blank!
People always said that internet is the window to the world.
It's just on a click of your finger and what that you want will
appears infront of you. Hrmmm that doesn't seems too convincing.
Well , i think the internet is still not helping. This engineering research
really makes me crazeh, the information that i want to find is not
on the internet so where the hell should i look at? Espec all those weird
words which is definitely hard to find! It's pretty annoying much
when you type something and press enter, but the things that come on
your screen is something that you don't need otoh the thing that you
desperately want to find is nowhere to be found. I don't have time to drop
to the library and do my research there, because i am always busy!
Sometimes i couldn't barely have time for myself. That doesn't include
the lab work, tutor, reports, quiz and blahblah. God help me!

» Saturday, August 15, 2009 / -8:08 PM
Tomyummyummy

Funny story , just now i made myself to the Tomyam Restaurant .
As i was there , i rush myself to the counter to set up my order.
But weirdly as i walking fast towards the counter , there's a lady
perhaps the waitress following behind me , and she's fast too!
But i win , haha i reach the counter first and as soon as that waitress
reaches the counter too , she pass over a small piece of paper to the cashier.
Immedietly the cashier do the calculation. As i patiently wait there.

Then the cashier said to me " lapan ringgit lima posen "
and i was like " errr huh? " Quickly both of them swings their head
towards me and give me a sharp look. I don't know whats going on
and what's that lapan ringgit lima posen supposed to mean.
Few seconds later , the cashier said " yang adik order tadi laa "
haha , then i explain to them that i just got here and not yet made
any order. Then they laugh , they were mistakenly give the bill to me.
Hahaha , pelik-pelik jew orang klate ni.



» / -5:57 PM
Happy Ramadhan



Yaw! The Ramadhan is just few days away from today.

And as i blogwalking , i haven't seen yet any of the blogs
already post about Ramadhan, guess i'm the first! haha
I also started to hear the buzz of Ramadhan and Raya
on the papers, ads and many more. So I wanna take
this opportunity to wish to all Muslims out there
Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak!

» Wednesday, August 12, 2009 / -8:05 PM
Mad Monday!


Hahahaha. Itu yang dapat aku gambarkan kejadian hari Isnin lepas.
Ceritanya panjang tetapi aku akan pendekkan. Pada hari yang berbahagia itu ,
aku dan member-member aku bercadang nak keluar ramai-ramai.
Ingat nak serang Mid lepas habis class pukul 1.00 then pegi sana naik kereta aku.

Pastu aku suro diorang tunggu kat main entrance kampus kitorang meanwhile aku
amek kereta dekat parking lot. Jengjengjeng , kereta aku bwat hal plakk!
Dasar brengsek kereta XXX ! Enjin tabley start , setelah disiasat battery abis
sebab aku lupe na tutup lampu ! Wadefak, dah laa excited membabun nak g Mid ,
kereta plakk bwat hal! Berpeluh-peluh aku terkinja-kinja nak try start enjin.

Pastu aku call abah cakap kereta XXX yang terhormat itu ta bley start enjin.
Later member-member aku yg dh terpacak lame kat guard depan asyik call
tanye asal aku ta muncul-muncul . Lepas aku explain masalah aku ,
member aku yang laki dan beberapa pompuan datang untuk menghulurkan bantuan.
Tak lame lepas tuw ade 2 orang brader senior kitorang datang nak tolong ,
kitorang tolak kereta XXX aku tu, bapak segan dah laa ramai akak-akak
lalu lalang kot. Last-last ta bley gak , dah confirm battery kong nak mampos.
Tak gune punya kereta XXX!

Pastu abah aku datang naik kereta lain. Nasib baik bapak aku cool aje ,
setelah aku hampir pengsan menolak kereta XXX tu , baru bapak aku percaya yang
battery memang dah abis. haha. Pastu kitorang pegi kedai kereta beli battery baru,
mahal plakk nasib baik bukan aku yang bayar. hahaha. Lepas mekanik tu pasang
battery baru aku pun try start kereta tersebut. Jengjengjeng dah boleh start!

Teruja kot, ia penuh dengan rasa sensasi! hahaha , gile sedey plan asal
nak beronggeng tengok wayang ape sume kat Mid ta menjadi. Huh!
Tapi kitorang takan menyerah kalah! Next week nak pegi jugak! Hahaha ,
semoga Aqmal ta lupe nak tutup lampu kereta lagi!



Daripada tengahhari , dah senja baru aku balik rumah.

» Monday, August 10, 2009 / -11:37 PM
Pizzaria!

Adohai , tyme aku sekolah menengah dulu aku penah berangan nak bukak kedai pizza. Sebab aku suka gila makan pizza. Bayangkan dapat makan pizza hari-hari ! Lepas tu extend bisnes jadi rangkaian kedai pizza aku sendiri , nak lawan pizza hut dengan dominos. wahaha! tapi tak twu laa, kite ni kalau berangan memang banyak sangat!

Tersebutlah kisah hari ahad lalu , aku order pizza secara online macam biase. Aku dah order semua dah submit order dekat pizza hut . Aku pun tunggu laa setengah jam dengan kelaparan. Lepas tu pelik lagi ajaib , pizza hut call phone aku cakap diorang tak deliver kat area rumah aku. Apekepelik sangat tu! Habis yang selama ni boleh je pizza hut deliver sampai rumah aku. Malas nak layan so aku cancel jew order aku tu. Selalu nyew branch lain yang deliver iaitu dr BT tp entah macam mane kali ni sampai ke branch PK ( bukan nama sebenar ) plakk . Tu yang pelik lagi ajaib tak deliver area aku.

Lepas tu aku order Dominos plakk , so tunggu lagi setengah jam. Kelaparan meningkat tahap babun goreng. Ditunggu tunggu tak sampai sampai. Aku bagai melukut di tepi gantang! Lepas tu dah sejam kot baru sampai . Diew kate diew sesat. Pulak dah! Tapi tak pew lah , law order dekat pukul 10 malam memang boleh diterima akal kot lambat, dengan deliveryman ngantuk mamai lagi . Lagi satu , law lambat dapat pizza percuma! wahahaha. Tapi lagi satu hal , diew kate pizza yang diew bawak pizza lain , yakni bukan yang aku pesan . Contoh aku pesan pizza XX tp diew bawak pizza XY .

Lepas tuw , lagi satu berita baik! Diew kate esok pukul 12 tengahhari diew akan hantar lagi satu pizza free iaitu pizza yang aku pesan tak dapat tu sebagai gantirugi. Walaweh! 2 pizza free dalam satu malam! hahaha. So esok nyew pukul 12 tengahari aku dh tercacak depan pintu menunggu pizza free aku tu. Tapi , sekali lagi aku dikecewakan! Ditunggu tunggu tak sampai sampai. Dah pukul 6 kot diew call , diew cakap lupe nak hantar pizza aku tuh! Kimex betol! 6 jam aku tunggu! Setelah lama terpisah , akhirnya aku dan pizza kesayangan aku bertemu jua. Kami berpelukan dan bercium-ciuman , akhirnya aku makan dia.



Mendalah yang paling aku nantikan
Abaikan kucing itu haha

» Sunday, August 9, 2009 / -12:11 AM
Aku demam!



Uhuk Uhuk! Bapak ah , aku demam kot!
Start semalam lepas balik class aku terus tido petang .
Bangun je badan dah panas gila.
Aku mandi lepas tu duduk dalam bilik air-cond

bajet suhu badan boley turun a.
ohh sangkaan ku meleset , my mom dah kecoh

suruh bwat medical check takut kene selesema
puximux babi haha.

Tadi adew event kat Pusat Islam even hari ni hari Sabtu.
Habis je aku terus pegi klinik.
Doktor cakap aku memang demam

Tapi syukur tade H1N1 kot. alhamdullilah!
Pastu aku online then post update cakap aku demam
Diorang jahat , terus reply cakap aku suspect H1N1
wuwuwuwu , takot aku dengan mendalah H1N1 tuw ,
dh 18 orang mati plakk!

Tp sekarang keadaan aku dah stabil kot , lepas telan pil
badan dh ta panas lg. Maybe aku just kena demam biase
Tadi aku baca paper Kosmo! Diew cakap kes demam sekarang meningkat tapi bukan sebab H1N1 tp sebab faktor cuaca sekarang yang kering dan jerebu
Lega hati aku , haha.



» Saturday, August 8, 2009 / -1:08 PM
Sukamari Boutique.


Yaw , i would like to share something with all of you lah. It's the project of my friend and i. It's for the Computer Aplication Subject where we were task to make a pemplate for our imaginary boutique. Haha , so me and my partner created SUKAMARI BOUTIQUE! And i think i like our pemplate, it's so kewl kot. The most important is , we created this pemplate on our own and our lect also impressed with our work . Hahaha.

Image Hosting by imagefra.me
The inside
Image Hosting by imagefra.me

The Cover


Image Hosting by imagefra.me
The Inside Left

Image Hosting by imagefra.me
The Inside Right

» Friday, August 7, 2009 / -7:53 PM
Future City.


Introducing the Cybertron! Gah, i wonder how the future city will look like ewh. I am so looking forward to live in the future city! It will absolutely look like an alien city with super tall towers and futuristic structures , gosh! Because im studying in the engineering field, so im definitely will take the advantage to build something that can be called 'from the future' if i have the chance one day. Future , here we come!








» Wednesday, August 5, 2009 / -10:49 PM
AftaGrad

Image Hosting by imagefra.me

Haha , aku mendapat ilham wehh. Hari tuw member aku melawak pasal pekerjaan. Beliau adalah Fufu. Diew cakap na bwat business same-same ngan aku lepas grad nanti.
Hahaha , weyy Fufu boley gak owh!
Diew amek Architecture aku amek Civil Engineering.
So adew kait-mengait laa tu kan. Ko design satu
structure pastu aku realisasikan design ko tu!
Bapak ah , gile best adew business camni. Haha ,
memule kitew design mende kecik-kecik lu , bid tender ,
pastu design , recruit kontraktor, mulekan construction
pastu hand over project later dapat duit! Pastu kiter expand bisnes dengan mohon lesen kelas tinggi dan buat projek mega-mega! Feymes dohh nanti . Erkk. Kite buat project keliling dunia Fufu! hahaha. Jadi siape-siape yang study mende yang lebih kurang ngan kitorang jom , join bwat business partnership. Hahaha






» Tuesday, August 4, 2009 / -5:45 PM
Pos Ekspres!

Assalam! wohuhu , tadi aku dengan member aku plan na pegi Pos Malaysia coz kitorang na post something. Lepas habis class kitorang jumpe kat Food Court . Tengok-tengok member aku bawak kawan due orang , nasib baik aku kenal diorang law tak agak ta biase haha. Kitorang na pegi Pos Office sebab kitorang na send maklumbalas untuk Scholarship JPA . Disebabkan agak terlewat , kitorang post guna Pos Ekspress laa ( Dijamin sampai esok plakk ) Pastu terserempak dengan member aku , saje cakap na pinjam kereta diew na pegi post office, tengok-tengok diew bagi kunci kereta diew. Baik betul mamat ni , tengkiu Ejat! haha.

Pastu aku drive laa kete diew , bapak tak biase . Act niw first time aku drive kete orang lain. So agak kekok , seyes 2 kali mati enjin dohh! hahaha. Pastu boleh lagi kitorang sesat-sesat. Tapi kali ni dahsyat punya kitorang sesat. Bayangkan daripada kampus kitorang kat Shah Alam boleh sesat sampai Ara Damansara , masuk Subang Jaya , masuk hutan tah mane-mane berapa kali keluar masuk highway (selangor memang kaya dengan highway) alih-alih lalu nak masuk airport subang , exit highway hape tah dan masuk highway Federal.

Hahahaha bapak ah! Nasib baik member yang naik kete dengan aku sume laki, law sumew pompuan macam hari tu dah nangis-nangis agaknyew kot . hahaha! Tapi memang trauma laa wey dah laa aku ta penah drive sampai sini. Member-member aku adew class pukul 2.15 . Diorang dah putus harapan dah. haha

Akhirnya kitorang bwat keputusan pegi Post Office kat PKNS Shah Alam. Punyalah jauh pusing tapi last-last pegi PKNS jew! Member aku laa punya pasal , diew cakap adew cawangan Pos Laju dekat area sebelah kampus aku . Tapi pusing-pusing ta jumpe dah meleret-leret ke PJ dah haha. Pastu batak nak amek-amek gambar dalam Post Office , law tempat glamer tape jugak hahaha.

Lagi satu tragedi , tyme parking kat SACC Mall , kete member aku berbunyi alarm diew tyme na lock . Bapak cemas , bunyik tanak berenti . Tah hape kene tekan lock jew bebunyik, sampai adew satu pacik datang nak tolong. Tapi lepas diew blah kete bunyik balik. hahaha , dah tension kitorang rase nak pecahkan jew kete member aku tu. haha . Lepas sumew da selesai , kitorang pon balik.

» / -4:37 PM
Perhimpunan 1 Ogos 2009

Check check One , Two . Hello Hello One Two Three.
Haha. Enough Aqmal.
Ari niw , Atuk nak cerita pasai kisah Perhimpunan yang keciok hari Sabtu lalu.
Anak-anak sume meh duduk kat atuk meh.

Pada Sabtu iaitu 1 Ogos , satu pertubuhan NGO di Malaysia telah melancarkan satu
perhimpunan besar-besaran di ibu negara.
Perhimpunan tersebut adalah perhimpunan MANSUH ISA!
Ia dilakukan bagi membantah kewujudan Akta ISA iaitu Internal Security Act.

Ramai yang menyatakan akta tersebut zalim . Ini kerana tahanan ISA ditahan tanpa
notis sebab dan tidak dibicarakan apakah kesalahan sebenar mereka. Bayangkan anda meringkuk dalam penjara tetapi tidak tahu apakah jenayah anda dan anda tidak dibenarkan membawa kes anda ke mahkamah untuk diadili dengan cara yang betul.

Atuk tidak menyatakan sokongan kepada mana-mana pihak ,

tetapi ada baiknya ISA tersebut iaitu bagi menanggani pengganas.
Tetapi apa yang berlaku sekarang , tidak satu pun tahanan ISA benar-benar membahayakan negara , sebaliknya mereka hanya pengamal politik mahupun orang awam. Mungkin ada antara cucu-cucu sekalian berasa ISA perlu , tetapi Atuk ada seorang kawan dimana saudara kandungnya merupakan tahanan ISA. Kasihan kepada keluarga mereka!

Apepun , Perhimpunan anti ISA, Mansuh ISA pada sabtu lalu memang rawk! Bermula pada beberapa lokasi berbeza dan bercantum menjadi satu kumpulan besar dan menuju ke Istana Negara. Tapi malangnya kehadiran lebih 5000 anggota berat FRU , Polis dan Squad Anti Rusuhan lengkap bersenjata , jentera Water-Canon , dan helikopter telah menyekat perhimpunan tersebut. Lebih malang , beratus orang telah ditangkap walaupun ia berlangsung secara aman.

Dilaporkan 100 000 rakyat telah menyertai perhimpunan itu , Atuk adew tengok banyak video clip pasal Perhimpunan tuw , dan memang gempak gilew laa. Kire macam standard perhimpunan kat Malaysia sama level laa dengan negara barat . Haha! Cucu sekalian patut tengok video tersebut. Perhimpunan tersebut memang kewl gila! Hahaha!
















▲ Back to top





BLOWMYSPEAKERSUP.
  ▐▐