click!
BLOG AQMAL
Hello, it's my blog!



BlogEntries
» Sunday, February 28, 2010 / -4:07 PM
Birthday Mama


Happy birthday To Mama!
Last friday on February 26th, is my mom's birthday
I know it's kinda late but it still not too late to post it here
Have victorious life mama, and i love you so much!
Thanks for everything and thanks for be-born on this day
so then i was born from you. XD

And for sidelines, on February 26th ,2010 also is the birthday
of the prophet Muhammad! Wow, same day with my mom for this year.
So Happy Milad an-Nabi or Happy Mawlid too!

Labels:


» Saturday, February 27, 2010 / -12:21 AM
Fuck Hewlett Packard

Guess what the thing that i hate the most? The answer is, my HP desktop computer! It's like, the stupidest fuckiest and the most unacceptable thing i have ever owned! The roots of this hatred toward my computer is it's always spoilt and i've sent it for repair for so many times and i just can't take it anymore.

Saya sangat geram dan marah terhadap komputer ini yang sepatutnya memudahkan urusan seharian saya. Tetapi komputer ini selalu rosak. Setelah dibaiki ia rosak kembali. Rosak dan rosak lagi. Sampai bila nak rosak. Aku dah menyampah, meluat dan rasa macam nak hempas je cpu ini. Lama-lama boleh kena sakit jantung aku ni.

But the thing is, I just bought this computer at end of 2008. And just image, how come it's already broken after just one year after purchase. My damn computer is a HP Pavilion not a kinky brand, but HP which everybody knows HP is a big player in computer manufacturing worldwide. But how could their product is such at a lower standard point.

Saya beli komputer ini di Harvey Norman pada 2008 dan baru setahun dah rosak. Komputer Hp ok, HP Pavilion lagi, bukan yang cikai punya. Harga pun boleh tahan, bukan setakat dua tiga ribu punya. Tapi macam mana benda ini boleh rosak dalam masa yang sekejap. Barang ni tiada kualiti langsung kah, company besar jual mahal plak tapi kualiti macam taik.

The computer 'died' for three times and i've sent the computer to the HP Service Centre for three times also. And the cost is not cheap you bloody asshole! For the first time which is on August 2009 i've to pay 350 ringgit for repair. The second time on September 2009 is free and the third one, on January 2010  i've to pay another 400 ringgit. Get the picture how my money flows that easy?

Paling aku sakit hati, komputer itu ada warranty setahun dan lepas setahun saja komputer itu terus ada problem. So repair sampai tiga kali dan berhabis 800 ringgit dalam masa beberapa bulan. Benda yang rosak adalah si bodoh motherboard. Benda yang buat aku meluap juga adalah first tukar motherboard bayar 350, then tukar lagi sebab rosak, then rosak tukar lagi dan kena bayar lagi 400. Benda yang sama rosak!

I'm totally mad when the problem is the same thing which is the motherboard. We keep changing the motherboard for three times and every time we change, it still got faulty. So when we turn on the computer, at first it will display the HP logo, then the Window Vista system will start to boot. But my case is, it stuck at HP logo only and the computer fails to boot. And that is the sign of motherboard faulty.

Lepas itu memang sialan dan pelik, kenapa bila warranty expired saja benda itu mesti rosak. Macam komputer selepas setahun beberapa minggu guna, dia pun rosak. Dan motherboard yang tiga kali tukar itu pun ada warranty 3 bulan. Yang first dan second tukar, masih dalam warranty dan yang third tukar warranty expired so dia pun terus rosak. Habis 800 untuk benda bodoh yang sama!

People might blame how the way i use my computer. But i treat my computer as it should be treated, just like any ordinary people did. I use my computer for internet surfing, checking emails, typing and printing, listening to musics, no heavy-worked for my computer. There is also no virus as i keep monitoring through Kaspersky and Norton. I switched off when lightning or after using it too long.So how could the motherboard fails for three times?

Jadi saya mengsyorkan anda jangan sesekali beli komputer HP! Ada yang cakap HP bagus tapi dalam kes saya, macam mana motherboard baru pakai tiga bulan boleh rosak, habis je warranty terus rosak dan telah ditukar sampai tiga kali. Nama HP dan besar, semua orang kenal HP tapi kenapa komputer aku macam taik? Mempunyai komputer yang sering rosak dalam bilik anda semestinya membuatkan anda tertekan, sakit hati dan boleh jadi gila bila bila masa saja.

So i told myself, that i will never ever buy HP product anymore! Such a lame and lag brand. Now since i've install new motherboard i wonder how long for this third motherboard will last. Is it 3 months only, just after the warranty expired then it will spoilt? Is there is any chance of the fourth time for this computer to have problem back again? I just can't take it if i have to go HP Service Centre again. I hate that place, and i hate HP computers! Luckly i still have my Vaio laptop. I don't trust Hewlett Packard brand anymore! Rubbish, metal junk and a waste of money!

Labels:


» Sunday, February 21, 2010 / -8:15 PM
Lost The Final Season


Holy shit! I am totally excited, feel like wanna scream on the top of my lung! My number one favourite series on the planet, Lost is back! Yeah baby, Lost series is my favourite, i've watched it since episode one in the first season, until now and i never missed it. This season is said to be the final season of Lost, which makes me sad about it but at last, all the mysteries will finally revealed, Mysteries about everything, the island, the dharma initiative, the people called 'the others' , the smoke monster, the time travel, the conspiracy, the destiny and bunches of others. God, i love this series! Just watched the first episode from the final season and god, i feel good!

Labels:


» Friday, February 19, 2010 / -11:42 PM
Malang Datang Bertimpa-Timpa

Haih, bala datang bertimpa-timpa.
Hari ini, aku bawa kereta ke kelas sebab
habis saja kelas aku mahu gerak ke bukit damansara terus
Namun, selepas bayar tol bukit raja
Dengan tak semenanya enjin kereta aku mati
Dah tu langsung tak boleh start.
Kereta aku terdampar lah kat tepi divider tengah jalan
lepas tol tu. Setelah aku berputus asa selepas mencuba
menghidupkan enjin namun gagal, aku call ayah aku
Dia pun datang, dan tak boleh juga. Dah buntu sebab tak tau apa yang rosak
Namun, secara tiba-tiba enjin boleh start pulak.
Pagi tu aku dah skip satu kelas, ada quiz pulak tu.
Bala yang lain aku post lain kali sebab itu special edition punya.
Ok, about my daily life plak. Sangat busy.
Tiap hari ada quiz, dalam sehari ada satu atau lebih quiz plak
Dengan assignment yang mendesak dan tutor yang melambak
Projek dan presentation lagi
Study sampai bengkak, tido lambat bangun cepat
Pening lah hidup macam ni.
Tak sabar nak cuti!

Labels:


» Tuesday, February 16, 2010 / -11:38 PM
Wolfman & Wolfwomens

 

Tadi aku keluar dengan member aku. Mereka adalah Halika, Fufu & Fafaxx. Ada empat orang dan 3 orang pompuan aku sorang saja lelaki. Power tak, madu tiga diorang ni =D Aku dah biasa keluar dengan diorang so tak la heran sangat. Kali ni aku keluar dengan girlfriends saja ( cewah ) Tapi next week aku klua dengan boyfriends aku pulak ( macam pelik je bunyik ) iaitu housemates aku sebab diorang bising haritu aku klua main bowling tak ajak diorang.

Ok bebalik ke kisah utama. Aku amik Halika kat jj. Lepas itu parking kat ktm klang naik train ke mid valley. Nak kurangkan pencemaran karbon di udara so naik public transport, kat kl sentral jumpa fufu dan fafaxx dah beli tiket wayang. Ramai gila kot orang, nasib baik ada fafaxx, haha. Tengok Wolfman! Best la jugak secara overall. Tapi kurang aksi yang thrill lah, kami nak lagi! Kami nak yang lebih ganas! Lebih ramai orang mati! Lebih banyak huru-hara! Aku suka yang part dia transform jadi wolf & koyak rabakkan badan orang, haha.

Before tengok movie, kami lunch kat foodcourt je. Dah plan awal awal, sorang beli western, yang lain beli hotplate, japanese dan nasik. Sharing-sharing rasa. Lepas habis movie, pusing-pusing dan makan donut sambil buat aksi aksi wolfman kat kedai tu, rakus gila. Dah nak balik amek gambar kejap dan balek. Aku dan halika dapat naik shuttle train! Pantas dan ekspress smpai klang. Then aku hantar halika balik sampai depan rumah dia. Jauh plak tu weh.

Tetibe parents dia ajak makan kat rumah dia. Dah pukul 9 malam kot. Lepas solat aku pun makan dengan malu malu dan penuh sopan santun. Ala ala menantu pilihan gitu, haha. Tak penah kot perkara seperti ini berlaku. Tetiba hujan, setelah meminta diri aku pun membawa diri. Dekat pukul 10, aku singgah jj bukit tinggi. Nak beli barang sikit. Agak agak mata dan macam kena penumbuk aku pun balik rumah. Act family aku tiada di rumah sebab mereka pulang ke kampung. So aku sorang je lah di rumah.

Labels:


» / -12:29 AM
Freako Hairdo

Ah, something's wrong with my hair. You know, i never really like my hair. My hair is weird sometimes. I'm kind of person that easily get bored with something. For example my hairdo, i'll make the same hair for the entire week and then the next week i feel like to change to a new hair style. Then the same thing goes on the next week. My hair seldomly impress me and fits the style that i want. Usually i've set the hairdo perfectly but hours later, it's already a disaster on my head! It's kinda depressing me a lot. I don't think it's the hair product that i use. Because i've tried many expensive products, from gatsby until loreal studio. But still, my hair will messed up few hours later. Maybe it's my natural hair that can't expect the transformation i made on my hair lah. There's a few hair styles that really attracts me like this one & two. Bah. Just now i got a new haircut. But it was like, extremely short. Fuck ah. But on the bright side, it has been ages since my last time to have a short hair. So the scores already tight up. Haha.

Labels:


» Saturday, February 13, 2010 / -5:12 PM
Blog Aqmal

Hai korang semua, selamat datang lah ye ke blog aku ni. Terima kasih kot sebab datang memeriahkan suasana blog aku ni. Blog aku ni tak best pun macam blog korang kan. Sebenarnya blog aku ni masih baru, dulu aku ade blog lain, lepas tu aku tutup dan semua content dalam blog lama aku telah di transfer ke dalam blog baru aku ni. Aku start blogging lepas aku keluar dari tahanan plkn pada march 2009 dan aku mula membuka blog baru ni semenjak januari 2010.

Saje saje aku buat blog baru, aku nak hide blog aku dari semua orang yang aku kenal. Aku nak privasi sikit sebab blog lama aku ramai kawan, cousin dan family member yang selalu bukak. Dengan terhasilnya blog baru aku yang tak ada sesiapa pun tahu ni, aku boleh cerita apa-apa saja yang aku suka. Sebab tak ada sesiapa yang baca, ape aku kesah ape yang aku carutkan kat blog aku ni kan.

Tapi semenjak aku pasang google analytic iaitu software untuk tracking, blog baru aku ni sudah mula mendapat kunjungan. Walau hanya beberapa ketul orang sehari, pengunjung lah jugak kan. Oleh itu aku nak terima kasih kot sebab masuk blog aku. Blog aku mungkin lain dari lain, sebab aku ada citarasa sendiri. Dan apa yang aku tulis pun mungkin tak best sebab aku hanya luahkan apa yang aku rasa time tu. So arigatok ye.

Kembali mengimbau blog lame aku, boleh tahan lah jugak pengunjung dalam sehari. Tak percaya tekan SINI , SINI dan SINI. Hahaha, hebat kan blog lama aku? Bukan nak berlagak tapi bangga lah jugak, satu hari 300 orang masuk blog aku. Tapi sekarang aku dah tak mengejar semua tu. Dah tak hairan kalau hanya seorang masuk blog aku dalam sehari ataupun seribu orang sekalipun.


Aku akan teruskan cara berblogging aku, aku takkan tiru style blog orang lain. Terpulang kepada anda untuk kembali ke blog aku lagi sebab aku hanya mengharapkan pengunjing yang setia. Yang masuk blog aku disebabkan kandungan blog aku, bukan nak suruh aku masuk balik blog dia. Aku tak mengejar populariti, aku menganggap blog aku sebagai tempat aku bebas bersuara tentang apa sahaja. Sekian terima kasih.

» Friday, February 12, 2010 / -10:40 PM
Bribe Bitch!


Politik sekarang ni banyak sangat rasuah, sangat sangat banyak. Aku selalu baca akhbar dan menonton berita, saban hari ada saja yang ditahan akibat rasuah. Penjawat awam disabitkan kes rasuah, kakitangan kerajaan didapati bersalah dan lain-lain kerap menghiasi dada akhbar. Namun ada gak berita yang buat aku tergelak, benda-benda bodoh pun nak siasat. Terutamanya tokoh politik, disiasat sebab beli sepuluh biji kek, terlebih beberapa sen belanja kenduri dan hal-hal remeh temeh yang lain. Sedangkan enjin jet yang berjuta-juta hilang tak pula kecoh, beli laptop yang sepatutnya 3 ribu boleh jadi 30 ribu dan banyak lagi kes berprofil tinggi yang aku pun dah lupe.

Pelik kan? Kalau kes yang melibatkan orang tertentu, cepat-cepat disiasat sedangkan jumlah duit yang kononnya rasuah tu beberapa ringgit sangat. Tapi kalau kes yang melibatkan orang tertentu gak tapi di pihak yang lain, siasatannya lambat-lambat, tak dikecohkan media dan akhirnya dibuktikan tak bersalah. Contohnya ada sorang tu, dikatakan ada banglo mewah. Tengok gambar tak lah mewah sangat, lagipun orang tu businessman sebelum jadi orang politik so tak mustahil dia ada banglo sebijik. Tapi ada beberapa orang tu, banglo bukan main hebat macam istana. Kerja jadi adun je yang gaji hanya beberapa ribu, tapi macam mane boleh ada banglo sampai bebelas juta ringgit? Kes macam tu tak heboh dalam berita. Pelik lagi ajaib.

Rasuah dalam pembinaan juga sangat teruk. Banyak siling runtuh, sebab ape, sebab bahan binaan yang digunakan tak berkualiti. Sedangkan kos banggunan tu beratus juta ringgit tapi bahan nak buat siling tak berkualiti. Jadi duit yang sepatutnya digunakan untuk beli bahan binaan berkualiti telah disonglap dan terpaksa beli bahan tak berkualiti. Tak percaya tengok la laporan audit negara. Tu yang banyak kes masjid runtuh la stadium runtuh la kolam bocor la dan lain-lain. Duit nya habis dikebas.

Lagi satu yang aku tak puas hati, banyak sangat penjawat awam yang merasuah. Lepas tu sorang-sorang kena cekup. Kesalahannya adalah kerana menerima habuan atau rasuah. Cuba fikirkan, siapa yang memberi rasuah? Kenapa orang yang memberi rasuah tak ditangkap. Jarang dengar pemberi rasuah didakwa di mahkamah, selalunya orang yang terima rasuah saja. Kan lebih adil kalau dua-dua disabitkan do mahkamah kerana kalau tak ada si pemberi rasuah maka tiadalah si pemerima rasuah. Kalau si pemberi terlepas, maka dia akan terus memberi rasuah lagi dan lagi kepada orang lain dan jenayah ini akan berlarutan. Jadi marilah kita sama-sama menolak rasuah buat selama-lamanya.

Labels:


» Tuesday, February 9, 2010 / -7:03 PM
Kawan Atau Lawan



Aku benci la kat dua tiga ekor member aku ni
kalau melawak tak reti nak bertapis
main keluar je, lepas tu gelak kuat-kuat.
Perangai dah macam budak-budak.
Lepas tu, mengutuk aku. Semua benda buruk mesti aku
Asyik-asyik aku yang kena. Macam aku ni teruk sangat.
Aku tau la, aku memang tak bagus, tak hebat ape semua,
tapi korang tu pun bukan bagus sangat.

Tak tau la kenape aku dapat kawan macam korang ni.
=.=

Labels:


» Saturday, February 6, 2010 / -7:41 PM
Second Sem First Outing

Tadi ada kelas, rajin pulak lecturer ni buat kelas hari Sabtu. Habis kelas aku dengan dua member aku keluar. Sebenarnye kami nak ke tempat lain, nak ke cineleisure tapi sampai sempang depan giant aku cakap kat diorang. Kalau kiri pergi sunway, kalau kanan pergi cineleisure, so decide! Setelah berfikir selama beberapa saat kami membuat kesimpulan bahawasanya tiada cerita menarik untuk ditonton ketika ini. So kami ke sunway untuk bermain bowling. Kami bermain bowling hanya tiga orang so macam bongek. Time tu ada tournament bowling, agak cemburu tengok diorang bersorak kuat-kuat sedangkan kitorang suara macam semut je.

Lepas tu aku cucuk duit, nak shopping. Duit jpa dah masuk plak. Aku beli dua seluar dengan sebiji baju,  tapi agak menyesal sebab aku beli seluar warna yang dah biasa aku pakai. Camne ni, nak tukar ke tak nak? Tu la aku ni, kalau beli satu benda mesti tak fikir panjang, terus try fitting lepas tu terus bayar, haih. Lepas tu kitorang pun balik. Oh, masa balik tu kan kitorang sesat, lupe letak kereta kat mana. Macam bongek, selalu gerak mane-mane aku mesti ingat parking atau at least tulis nombor lokasi tempat parking dalam phone. Kitorang tanye guard yang kebetulan merempit kat situ, tapi lagi menyesatkan ade la.

Akhirnye berkat aku solat subuh pagi tadi, kitorang jumpa gak. Lepas tu sorang member aku ni konon nak lead kitorang sampai kereta, lepas je eskulater aku jalan je la straight menuju pintu keluar, tapi member aku ni pusing kiri. Denagn konfiden sepenuh hati dia kata 'sini la wei' dan kami tergamam seketika. Dia boleh anggap panel dinding kace tu sebagai pintu keluar! Paling tak boleh belah, dia siap ketuk-ketuk lagi cermin tu, asal pintu ni tak bukak-bukak. Rupanya tu bukan pintu kaca tapi dinding kace. Kitorang dah gelak gila babi. Dah la ramai orang, dia boleh buat lawak kat situ. Dah sampai rumah pun aku tak habis gelak lagi. Lain kali, patutnya ada beza antara pintu dengan dinding sebab dari jauh nampak kaca-kaca tu same je, kan member aku sorang ni dah tertipu. Siap ketuk-ketuk lagi kaca tu, nak test, haduih.

Labels:


» Friday, February 5, 2010 / -8:00 PM
Cersorship


Semenjak akhir-akhir ini, aku perhatikan media di negara kita semakin terbuka. Keterbukaan yang dimaksudkan aku adalah dari segi kandungan dalam ayat yang ditutrkan. Sememangnya kita sudah biasa dengan rancangan atau muzik dari barat dan kebanyakkan darinya mengandungi unsur kesat atau perkataan yang tidak sesuai untuk didengar dan dilihat oleh semua peringkat umur. Oleh itu banyak perkataan tersebut terpaksa ditapis atau dicensored. Antara yang popular adalah bitch, damn, shit, fuck dan lain-lain.

Namun apa yang membuatkan saya tertarik adalah pada suatu tempoh masa yang tidak kurang lama dahulu, lagu yang mempunyai perkataan tersebut akan ditapis, contohnya perkataan bitch akan ditapis. Tetapi hari ini, terdapat beberapa perkataan bitch atau shit yang terlepas ke corong radio. Begitu juga mv lagu yang berunsur kerakusan yang menjadi kegilaan kita semua. Ini tidak termasuk banyak cerita yang berunsurkan seks, yang terang-terangan memaparkan wataknya melakukan hubungan seks tetapi cuma alat sulitnya sahaja yang tidak kelihatan. Dan ia masih boleh ditayangkan ke tv nasional, dan tidak langsung di label sebagai 18 tahun ke atas.

Kemudian iklan-iklan yang banyak dipasang di sana-sini. Ada diantaranya memaparkan dengan jelas buah dada. Mungkin bagi orang dewasa, ia merupakan perkara biasa, tetapi bagaimana jikalau pelajar tadika yang melihatnya, apakah yang akan difikirkannya? Beberapa hari lalu saya keluar membeli-belah dan ternampak sebuah poster gergasi yang menampakkan punggung wanita, tidak memakai apa-apa langsung. Mungkinkah industri pengiklanan dan media di negara kita sudah selangkah kehadapan, iaitu ke corak yang lebih seksi, dewasa dan moden? Fikirkan lah.

Labels:


» / -12:29 AM
Moody

I'm having a pretty bad day today. During class break at 1pm i went to see my lecturer and i ask my friends to wait for me. But then, they left. But maybe i'm fine with them because we meet again at the foodcourt after that. I ordered a Nasi Goreng Ayam, but the mamak that cook my meal is so stupid. Based on my observation, students that order after me got their meal first, while i'm stand and waiting infront of the counter like a fool! Seriously im totally mad, i feel stupid and i really hate to wait. So when i turn my back, my friends already left, again. 

After that we're back in class, and we got amali. But i didn't cooperate very well with my team. Maybe because i'm not in the mood, or maybe because i don't understand how to do it or because i'm not interested to do it. Plus my team seems don't really need my help as they looking busy with the tools and the calculation. So i just remain silent. During that many of my classmates asked me, why imma like moody. But i keep ignoring the question. Argh, i hate this day.

Labels:


» Wednesday, February 3, 2010 / -12:07 AM
Weekend


Jumaat lepas, uncle & auntie aku hantar dua cousin aku ke rumah aku.
Diorang sleepover until hari Isnin. So hari Sabtu, kitorang tangok movie Fame!
Bapak, semua full plus mereka mereka semua underage dan cerita pun banyak 18.
Kitorang dah mengeluh sebab entah hape entah cerita Fame tu. Tapi best kot cerita dia. Ala muzikal tapi lagi standard dari hsm, tarian dia semua gempak.
Mane tak nye koreografer dier, orang yang produce mv britney spears.
Lepas tu muzik dia memang sumpah meletop! Dah macam disko kat dalam panggung tu. Tapi filem ni tak se-fame macam name dia. Bagi orang yang ada sense of clubbing kot suka la tengok scene scene dalam citer ni.

Hari Ahad plak, aku rilek tengah study tetibe dengar orang mengekek ketawa kat luar. Pontianak mane plak mengilai time tengahari macam ni, dalam hujan plak tu.
Rupanya adik aku dengan cousin aku dah buat pesta air dalam hujan
Aku pun taley tahan, terus terjan hujan tersebut. Memula bajet nak amik gambar
sambil pegang payung dalam hujan, ala ditinggal kekasih gitu.
Last last dah main lari-lari dengan diorang yang macam kena rasuk semangat hujan.
Dengan semangat kesukanan yang berkobar dalam jiwa,
kitorang main badminton, tengah jalan, dalam hujan lebat.
Macam bongek, tapi best siak!

Petang tu, kegilaan sekali lagi melanda.
Aku masak hotdog, bubuh dalam tapewer. Diorang beli jajan kat kedai
Kitorang nak pergi piknik kat taman! Memang best, hujan lagi.
Hari ni je dah dua kali kitorang main hujan. Baru aku tahu
sedap jugak makan kuaci sambil hujan turun atas kepala. Seronok jugak
minum milo panas dalam hujan. Teruja betul berebut chewing gum dengan budak budak. Haih, best la piknik dalam hujan. Makan hot dog panas cecah sos resipi rahsia aku tu. Malamnye mak aku bawak kitorang dinner kat tempat biase.

Lepas tu dah hari Isnin, kelas aku start petang. Malamnye aku tidur rumah member aku, dan hari ni baru aku balik rumah. Cousin aku pun dah balik, flight parents diorang sampai petang so diorang balik bangsar malamnye. Tadi aku ade oral B1 sumpah best, aku pun tak tau kenape aku muke tak malu betul hari ni. lecturer aku siap puji yang group kitorang paling 'interesting' haha.

Labels:


▲ Back to top





BLOWMYSPEAKERSUP.
  ▐▐