click!
BLOG AQMAL
Hello, it's my blog!



BlogEntries
» Friday, October 8, 2010 / -11:52 PM
Kobaran Oktober

Walaupun final exam suda mendekati, tapi kalender masih full dengan aktiviti sosial. Haha. Semoga Allah merahmati aqmal untuk exam nanti. Pada hari rabu 6 Oktober, presiden kelas kami menganjurkan open haus di rumahnya di Ampang. Jadi seluruh kelas dijemput dan kami bertolak lepas kelas habis dalam pukul 3, pastu ada yang keciciran dan kereta rosak =.= Sampai sana terus makan. Namun parti takan meriah kalau aqmal tak buat kecoh kan. Pada hari bertuah tersebut aqmal dengan bangganya telah mengtonggengkan tong tempat letak air.

Bayangkan bekas air yang besar tu telah ditonggengkan dengan hanya sentuhan jari. Mungkin rangsangan otot pada jari ku terlebih dan terlampau rakus menekan punat air sampai berbalik tong tu. Ok, malu sekejap. Kelakar gila, sampai pecah dan retak wey, tong tu cover dia plastik so agak kritikal keretakan dia, nasib baik tak bocor. Dan nasib baik posisi dia terbalik secara menegak, kalau tak dah banjir plak lantai rumah orang tu. Untuk seketika kemaluan aku menjadi besar, haha!  Agak dah petang, kami beransur pulang, dan untuk membayar gantirugi aku da offer untuk tolong kemas-kemas tapi macik tu kate tayah =p

Kami singgah di Ampang Point. Kami bermain bowling, first shot da strike. haha. Kami turut membuat gaya bersalam macam dalam cite Step Up (pengaruh step up lagi) Lepas itu kami berkaraoke! Walau aku agak 'enjoy' mendengar nyanyian lagu-lagu klasik tapi akhirnya kami terjerit-jerit dan untuk seketika suara serak-serak rocker. Si perempuan lagi siap bergoyang gerudi inul dan keadaan bertambah parah bila da saat-saat akhir, nyanyi lagu Jai Ho sekuat hati.

Kemudian dalam pukul 9 lebih kami beransur membawa haluan pulang ke shah alam tersayang. Tapi aku, tabong, hana dengan ekin masih segar dan kekal bertenaga so kami berkunjung ke KLCC untuk menonton wayang. Kami tengok cerita hantu endon, Mati Di Ranjang. Haha. Sebelum itu kami merayau di jalanan sekitar KLCC kerana cerita itu midnight dan masih lama lagi nak start. Kemudian pegi dinner. Kat kedai tu aku tanya sorang waiter ni 'sinki kat mane?' dia jawab 'sinki tu apa?' ahahahha bodoh, dia tak tau sinki tu ape.

Wayang pun bermula. Cerita dia tak la best sangat tapi tak la bosan sangat. Tapi banyak babak seksi, haha. Yang buat bestnya adalah kami menonton cerita hantu pada pukul 12 malam dan dalam hall tu tak ramai orang! Paling best, Hana boleh terkejut dan menjerit kuat-kuat! Satu hall dengar, haha padahal tak la terkejut sangat sebenarnya. Lepas itu dalam 3 pagi kami pun balik. Dan sebagai tambahan, hari ini iaitu hari jumaat i pegi dating :) sorry i lambat sikit, ada tahi-tahi yang membuat tahi sampai i lambat. tapi pegi dekat-dekat je. haha. Malam lepas tengok wayang baru balik :)

» Friday, October 1, 2010 / -11:14 PM
Step up my day!

Tiada apa yang menarek berlaku dalam hidup aku lately. Hanya sakit otak kerana OD test, quiz dan assignment. Tapi last week aku klua tengok wayang! Sorry cerita da lame, aku ni jarang update blog. Pagi 21 September tu terus gerak ke Sunway, nak tengok cerita Step Up ! Tapi malang cerita tu start lambat dan maybe habis lambat, petang pukul 2 tu plak kitorang ada kelas. So gamble nak tengok jugak! Sejak dari sebelum raya kitorang nak tengok tapi tak sempat. Sementara tu kitorang pergi lunch. Mungkin sebab cuaca yang mendung pada hari tersebut, otak kami agak beku dan tak normal. Beberapa siri kejadian sengal telah terjadi. Semasa lunch kami mendengar Bell bercerita yang panjang memang panjang tapi tiada klimaks. Habis je cerita dia kami gelak nak mampos sebab cerita dia memang tah hape-hape, pointless, tanpa sebab dan akibat, tidak digarap kemas, tanpa klimaks dan tiada kaitan dengan apa-apa kejadian pada hari tersebut. 

Tak lupe kitorang msg lecturer nak bagitau yang kitorang akan lambat masuk kelas, belum apa-apa dah cakap terima kasih, msg plak guna ayat yang sengal-sengal manja. Step Up memang sumpah best, kitorang berjoget-joget dalam tu, dengan tak ramai orangnye so memang tak malu lah. Habis je cite tu kitorang rushing nak pegi kelas. Tengah terkinja-kinja dan berlari anak cucu kat parking, boleh plak kete tak boleh unlock sebab kunci kete jatuh pastu dia punya remote macam rosak sekejap, haha. Ni part paling best, kat flyover dari parking sunway kalau belok kiri kita pegi arah subang jaya tapi kanan ke arah kl. Aku dengan selamba belok ke kl tapi tetibe jem pulak kat area depan NPE tu.

So dengan galakan dan motivasi daripada diorang aku berhenti kan kereta kat tengah-tengah flyover tu, dan reves balik naik atas dan amik lane ke subang jaya. Hahaha, ektrim bebeh dengan banyak kereta turun dari flyover yg sempit tu, boleh plak berhenti dah separuh jalan dan reves secara songsang dan menentang arus! Tak pernah aku terfikir bende macam tu akan berlaku kat situ, hahahaha. Mia siap turun kete jadi makgad dari belakang.

Tapi cerita ini belum habis, disebabkan semangat Step Up yang terdenyut-denyut dalam nadi aku, kitorang klua lagi  nak tengok Step Up lagi pada hari Sabtu berikutnya. Tapi kali ni aku klua dengan geng lain plak. Paling best diorang siap bawak adik-adik lagi. So kitorang macam babysitter bawak adik kecil tengok Step Up. Lepas tu pergi usha shopping mall baru iaitu empire shopping gallery, tak best pon. biasa saja. hehe. Dalam tu ada ToysRus, kitorang bagaikan kanak-kanak yang begitu teruja dengan semua permainan kat situ. Tambahan kitorang memang bawak budak-budak sekali, so memang kitorang pon jadi kanak-kanaklah.

Okey, ini cerita lain plak. malam 29 September kitorang pegi Putrajaya. Haha matlamat asal nak bersiar-siar sambil bergambar tapi disebabkan diorang yang tersangat ngeng, sengal mentadak mentadu so terpaksa gerak malam. Aku dari siang da ajak gerak tapi semua tido lah, main game lah ape lah. Tak dengar cakap orang tua betul lah! Dah tu memula macam tak ramai orang nak join tapi last-last ramai plak, so tak muat pegi satu kete. Jadi kitorang pun calling sane sini nak pinjam kete member tapi semua kedekut, siap plan nak sewa kete lagi. Kami mula berbelah-bahagi,  gerak hati mula meragui cadangan ke putrajaya memandangkan sudah pukul 8 malam, dengan hujan mula turun dan kekurangan kenderaan.  

Last-last ade minah-minah nak ikot dan nasib baik dia ada kete so boleh tumpang. Haha. Kitorang g makan kat Alamanda pastu pusing-pusing sekitar putrajaya j.  siap baring-baring lagi depan banggunan dia. Dah malam dan tak ramai orang, memang tempat tu kitorang yang punya lah. Tak dilupa main lawan gelak dengan strangers, bukan main lagi diorang mengilai tengah-tengah malam tu. Pastu amek gamba sikit-sikit dan balik rumah.

Tak lupa pada malam tersebut Erin berpakaian jeans denim ala rugged dan mendapat gelaran pengacara discovery channel ala sape tah nama dia, tapi memang klaka gila gila babi lah, selain nickname pengacara discovery , ada lagi satu nickname iaitu makguard. Hahahahaa, dengan topi dia lagi, memang style lah. Hahaaha klaka gila babi, nak terkencing aku gelak sekarang ni. Tapi jangan marah ye, aku gelak sebab nickname pengacara discovery dengan makguard tu. hahahhahahaha. tu cite kat putrajaya, ari ni iaitu ari jumaat, si erin dilihat sedang menyapu sampah dalam kelas, so dia dapat nickname baru iaitu acik cleaner.

Hahahah, diorang la macam babi cakap ' erin tu malam tadi jadi mak guard, ari ni jadi cleaner plak.' ahahahha aku tengah gelak gila bapak sorang-sorang skrang ni, terketar-ketar tangan aku nak menaip blog. Hahahahaaha!! Tak dilupa malam kat putrajaya tu si amir sakit perut. Dia merengek-rengek dalam kereta bagai anak kecil yang berguling-guling. Sampai je alamanda, dialah orang eprtama turun kereta. aku tak sempat matikan enjin kereta lagi dia dah berlari cari toilet, dia ajak zul temankan dia berak. Pastu pegi toilet bapak lame, kitorang da abis makan pun dia still kat toilet lagi! Pastu siap ceritakan lagi pengalaman dia berak. HAHA


» Sunday, September 19, 2010 / -8:59 PM
Eid 2010




Oh gila , Raya 2010 da na abis. Abis ke? Ke da abis?Berapa lama sebenanye raye ni? HahaPape pun semua orang suka raya. Walau pun raya tahun ini agak hambartapi aku tetap menghargainya. Agaknya apabila makin dewasa, raya pun tak se-excited seperti dahulu. Kalau zaman kanak-kanak dulu bukan main riang girang gemilang kalau nak raya. Tahun ini aku beraya di Johor, di kampung! Hari puasa terakhir baru bertolak sana, itupun lepas buka. Dalam kereta kami mengunyah biskut famos amos sambil mengilatkan kuku dan lain-lain. Seronok na balik kampung. Sampai sana malam, ramais edara mara da ade sane, tapi tak a ramai sangat sebab ada sedara mara lain tak balik kampung.
Raya Pertama! Hujan kot pagi tu, kami pun bersesak ke masjib solat sunat aidulfitri. Lepas itu balik makan dan bermaaf-maafan. Seterusnya sesi fotografi. Kesian nenek aku tak larat bergamba banyak-banyak.Lepas itu aku culik kamera dslr sepupu aku dan merayau sekitar kampung untuk bergambar. Petang itu pula beraya ke rumah saudara yang dekat dekat.
Raya kedua pula pulang ke KL atau lebih spesifik lagi ke rumah nenek aku lagi satu. Malam itu kami lebih meluangkan masa menonton cerita hantu. Raya ketiga pula ikami mula beraya di rumah saudara di sekitar KL dan PJ. Seterusnya ke KLCC, beraya di shopping mall pula.  Raya keempat kami bertolak pulang ke rumah iaitu rumah manis rumah di Klang. Sambil itu kami singgah beraya dalam perjalanan pulang itu. Sungguh selesa apabila pulang ke rumah sendiri, apabila setelah sekian lama meninggalkan rumah. 
Raya kelima kami sangat lebih. Kami hanya duduk di rumah, mengemas dan berehat. Kami tutup pintu agar takde budak budak kecik datang beraya, haha. Raya keenam kami bertolak ke rumah saudara di pahang. Sambil itu kami singgah beraya di negeri sembilan. Perjalanan ke pahang sangat jauh dan bosan. Kami lalu jalan kampung, mengekor belakang van jenazah yang dipandu begitu perlahan dan menyebabkan banyak kereta beratur dibelakang. Raya ketujuh, kami bertolak pulang ke Klang, sambil singgah ke rumah kenalan di negeri sembilan.
Demikian tadi raya ku seminggu :D






» Saturday, September 18, 2010 / -4:24 PM
Can I Borrow yours?


People talks. People loves to critics, comments and hatred. I hate it when people say bad things about me, about  my stuff and anything that is related to me. For example, criticize about something that is belong to me. When we lean something to someone, do we deserve a critics about that thing? Can you show some respect? Im hopping an appreciation not a complaint. Dah pinjam barang orang, tak reti berterima kasih? Lagi dikutuk plak. At least im good enough to let you borrow my stuff. That's why im kinda heavy to let someone near my stuff, i don't want them to say bad things about it. As i said people talks, maybe not in front of me, but on my back, who knew?This is shit, im so tired with this hatred people. Not that i can't handle some critics, i do can. In fact, i am a very open person. Critics can help me improvise, but critics about something that is not necessary, can get me pissed! Be thankful, i have it but you don't. Good deeds should receive another good deeds as a return.

» Saturday, September 4, 2010 / -1:36 AM
Erti Kemerdekaan

Sebenarnya aku malas nak buat posting pasal merdeka ni. Terus terang, apakah erti merdeka bagi aku? Bukanlah berniat nak jadi penderhaka negara atau yang sepasukan dengannya. Cuma aku rasakan seolah-oleh tidak begitu teruja untuk menyambut hari yang bersejarah buat negara ini. Kalau dilihat, negara kita ini bukanlah 100 peratus sudah mendeka, kerana segala teras dalam negara kita dicedok dari negara asing. Mentaliti rakyat kita juga masih lagi dijajah, suka mengagungkan orang luar. Sistem perundangan, pendidikan, kewangan semua mengikut garis panduan dari barat. Sedangkan kita ada alternatif lain untuk mentadbir mengikut corak kita sendiri.

Kemudian, aku tengok rata-rata rakyat Malaysia seperti tak ambil peduli dengan Hari Merdeka. Seperti juga pada tarikh 31 Ogos 2010 yang lalu, rasa seperti sama saja, cuma yang orang tahu hari itu adalah hari cuti umum. Ada juga aku baca dalam surat khabar, penulis mengeluh kenapa rakyat kita tak bersemangat sambut Hari Merdeka. Apakah kayu ukur untuk menilai keterujaan rakyat sambut merdeka? Caranya dengan mengibarkan bendera Jalur Gemilang. Tinjauan mendapati terlalu sangat sangat amat sedikit rakyat mengibarkan bendera. Apakah erti semua ini? Sedangkan 31 Ogos itu adalah tarikh penting untuk negara kita.

Menurut mak aku, pada zaman 80 90-an dulu ramai rakyat kibarkan bendera apabila menjelang Hari Merdeka. Banggunan kedai, rumah dan paling utama sekali di kereta, penuh dilekatkan bendera. Tapi kini, apakah yang anda dapat lihat? Kalau aku drive kat Federal Highway yang sentiasa sesak itu, kereta yang pasang bendera tak sampai lima buah. Hanya lima daripada ribuan kereta! Yang selalu ada bendera cuma kereta company seperti van, lori dan bas sahaja. Kereta awam langsung tiada.

Jadi siasatan dilakukan dan antara penyebabnya adalah kerana politik. Apa kena mengena antara politik dan merdeka? Kaitannya adalah, soal siapa kerajaan, siapa pemerintah, siapa penganjur utama program kemerdekaan dan siapa rakyat. Perlu diingat rakyat kita kini terbahagi kepada dua iaitu penyokong kerajaan dan penentang kerajaan. Kalau dah nama penentang, mestilah mereka tidak mahu melibatkan diri dengan apa-apa program yang dianjurkan kerajaan. Dalam situasi sekarang, kemungkinan sudah ramai rakyat yang tidak menyokong kerajaan, sebab itulah mereka tidak mahu menyambut kemerdekaan. Kerana beranggapan, negara kita masih belum merdeka dari cengkaman parti kerajaan sejak 53 tahun yang lalu.

Jadi terdapat pihak yang membuat kesimpulan, ramai orang tak sambut merdeka, ramai tak kibar bendera, sebab tak sokong kerajaan. Ada juga yang beranggapan orang yang kibar bendera hanya orang kerajaan saja. Tapi kalau iya pun masih ramai penyokong kerajaan, kenapa mereka juga tidak ramai yang kibarkan bendera? Hakikatnya ramai yang tak sokong kerajaan sekarang. Tapi kalau ramai yang tak sokong kerajaan, kenapa pula parti kerajaan tak pernah kalah dalam semua pilihan raya semenjak 53 tahun yang lalu? Walau bagaimanapun, terdapat kesan negatif dari masalah ini iaitu semangat nasionalis dan patriotik di kalangan rakyat akan terhakis dan semakin berkurang. Sekian.

» Thursday, August 26, 2010 / -10:37 PM
Puasa & Hari

ini posting sebagai sambungan kepada posting yang tergantung selama ini. Haha
bapak makin pemalas aku na update blog =(
Pada 18 ogos 2010 yang lalu, kelas aku organise satu majlis berbuka pusasa beramai-ramai
bertempat kat Ani Sup Utara, di TTDI je. Aku dengan bebudak apartment yang aku
selalu lepak tu gerak pukul 7malam. Sampai sana ingatkan kitorang yang terlambat,
rupanya kitorang yang terawal. Hampeh, sorang pun tak datang lagi.
Kitorang da bwat reserve so terpaksa la baya bil 400 lebih tu untuk 26 pack punya orang.
Pastu kitorang tak cukup duit nak bayar! HAHA. Diorang sume bukan tawu na bayar
kat kitorang dulu. So kitrang share-share duit dulu sampaikan dalam dompet aku tinggal
2ringgit je, member aku punya dompet pun 4-5ringgit je tinggal. haha, bapak sedey.
Selesai makan, kitorang gerak Bukit Tinggi! Bosan asyik g Sunway je kan. Layan cerita
The Expendables. Haha bapak best kot cerita dia. Memula da kuciwa na tengok cerita
The Descent tapi tak klua lagi.

Baru-baru ini juga aku sudah memulakan eksplorasi beli-belah raya episod satu.
Haha, bapak letih, tapi best, Betullah kata orang kalau shopping puasa pun tak terasa.
Tapi akan ada episod dua dan seterusnya. Haha. Aritu aku g bazar kat shah alam.
Besar plak tempat dia, penat berjalan, rasa macam nak balik. Aku g dengan member
aku tapi diorang lembab, lambat sangat sampai. Tapi aku impian aku punah apabila
gagal bertemu dengan gerai ayam golek. Huhu aku nak ayam golek! Ada satu gerai ni kan
sumpah kelakar ada mamak ni jerit 'murtabak ayam murtabak daging' slang dia memang
gila babi la. Aku macam orang gila gelak sorang-sorang.

Oh, nak cerita juga, semester depan aku akan mula bekerja untuk training ataupun intern.
So aku pun macam menggila mencari tempat training, call company sana sini bertanya
tapi diorang tak ambik student training. Ada juga company yang call tak angkat lansung!
Tapi alhamdullilah, setakat ni aku da anta 5 resume ke beberapa company. Cuma tak sure
dapat ke tak. Haha. Hope dapat lah. Sebab memikirkan tempat training ni memang sangat
merunsingkan benak hati dan akal pemikiran aku yang separa waras ini. Ada berita baik,
esok hari jumaat sampai selasa depan aku tade kelas! Fuyooo rilek 5 hari kat rumah!

▲ Back to top





BLOWMYSPEAKERSUP.
  ▐▐